Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Vitatott terv

Újabb hiába lefutott körön van túl az új Nemzeti Színház tervezése körüli purparlé. A témában kiírt meghívásos tervpályázat győztesének, Vadász Györgynek a munkáját Schwajda György kormánybiztos ugyanis nem fogadta el, helyette Siklós Mária tervei alapján kívánja kiviteleztetni az új Nemzetit. Egy lapunknak nyilatkozó építész szerint a pályázati eredmény figyelmen kívül hagyása az egész építész szakma tudatos megsértését jelenti.


Díjnyertes pályázat. Nem tetszik Schwajdának    Fotó: Archív

A Nemzeti Színház körüli bonyodalmak legújabb felvonásaként márciusban került sor annak a meghívásos pályázatnak a kiírására, mely alapján a legjobb tervet kívánták kiválasztani. A pályázatot a Vadász és Társai Kft. munkája nyerte meg, azonban az új Nemzeti mégsem ez alapján épül majd fel. A kormánybiztos úgy döntött, hogy annak a Siklós Máriának a terveit nyújtja be a IX. kerületi önkormányzathoz engedélyeztetésre, aki többek között a kormánybiztos házát is tervezte. Így a Magyar Építész Kamara „nyomására” kiírt - egyébként törvényileg kötelező - pályázat feleslegesen lefutott körnek bizonyult.
„Felháborítónak tartom, hogy minket, akik egy nagyon komoly építészekből álló zsűri előtt egyhangúan megnyertük a pályázatot, a kormány egyszerűen kihagy a tervezésből” - mondta lapunknak Vadász Bence, a Vadász és Társai tervezőiroda igazgatóhelyettese. Schwajda döntésének jogszerűségét jelenleg a Budapesti Építész Kamara vizsgálja, és Vadász elképzelhetőnek tartja, hogy ha a vizsgálat eredményeképpen a kamara kizárja Siklóst a tagságból, akkor nem tervezhet majd a saját nevén. Az igazgatóhelyettes egyébként úgy véli, „ilyen összegű állami beruházásnál csak pályáztatással lehet tervet elfogadni”, a pályázatot pedig ők nyerték, Siklós ellenben pályázat nélkül kötött szerződést.
Schwajda kormánybiztos közleménye és nyilatkozatai szerint Vadászék terve azért nem megfelelő, mert nem vették figyelembe a részéről irányadóként meghatározott Siklós-féle terveket, ráadásul - állítja Schwajda - tervük 2,5 milliárddal többe kerül, mint az előirányzott összeg. A Vadász tervezőiroda azonban azt kifogásolta, hogy olyan beszorított keretek közt lett volna mozgásterük, ami már nem tervezés, csupán konzultációs szerep, hiszen a Siklós által tervezett alaprajzoktól nem térhettek volna el. Szerintük eleget tettek a kiírási feltételeknek.


Vadász György. Nem eléggé nemzeti    Fotó: Reuters

„Schwajda György fellépése teljesen antidemokratikus. Nemzetközi szinten is példátlan, hogy egyenes megbízással épüljön fel egy nemzeti színház” - mondta a Heteknek az ügy kapcsán Kruppa István, a Kruppa Építésziroda igazgatója. A neves szakember, aki nem érintett az ügyben, úgy véli: a pályázati eredmény figyelmen kívül hagyása a szakmai szervezetek tudatos megsértése, sőt „a polgárok átverése, hiszen az ország attól esik el, hogy valóban a legjobb terv alapján épüljön fel a színháza”.
„Vadász György (a Vadász és Társai Kft. igazgatója - a szerző) naivan azt hitte, hogy a minőség produkálásával a hatalmat is megnyeri. Tévedett” - mondta Kruppa, aki szerint „nagy szégyen lenne, ha Siklós terve alapján épülne fel az új Nemzeti Színház”.