Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Júlia
Megújult a Pál-völgyi-barlang

Budapest a világon egyedülálló, mert utcái és épületei alatt valódi csodaként többszintes „metropolisz” barlangrendszer húzódik. Míg fönt a szüntelen zajló forgatag, addig alul az örök éjszaka csendje, a szikrázó kristályok, a geológiai erők által formált kőzetlabirintusok egymásba fonódó szakaszai több száz kilométer hosszúságban.


Budapest, Pál-völgyi-barlang    Fotó: Kiss Attila

A Budai-hegység barlangrendszerei különlegesek, mert ezek hévforrás- és tektonikus (a földkéreg mozgása során létrejött) barlangok. A hévizes - a föld mélyéből feltörő forró víz által kialakított - barlangok formái erősen eltérnek a hideg vizes - hideg esővíz által kimosott - , patakos barlangokétól (például Aggtelek).
A forró víz fülkéket, üstöket váj a járatok falába, és így alakítja ki az ásványkiválások leggyakoribb formáját, ami nem a cseppkő, hanem a karfiolhoz hasonló, apró gömbökből álló borsókő.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén közel 200 barlang található, a legnagyobb a Szemlő-hegyi és a Pál-völgyi-barlang. Az előbbiben nincsenek nagy szintkülönbségek, ezért minden korosztály számára nagy élmény a tágas folyosókból álló, látványos formakincsű, ásványkiválásokkal gazdagon díszített barlang.
A már negyven éve működő Pál-völgyi-barlangot az eltelt idő alatt egymillióan látogatták. Felújítása két éve kezdődött el, az első szakaszt napjainkban adták át. A nemzeti park igazgatójától, dr. Laubál Lászlótól tudtuk meg, hogy a most átadott, 250 méter hosszúságú szakasz a barlang leglátványosabb, képződményekben leggazdagabb része, amely az átépítés során korszerű járdát, korróziómentes korlátot és világítást kapott. Az energiatakarékos fénycsövek fénye a falak helyett a járdára vetődik, ezáltal kerülhető el a lámpafénynél kialakuló algásodás.
Ez a barlang Magyarország második leghosszabb barlangja (járatainak hossza 12 kilométer), jellemzőek rá a magas, hasadékszerű folyosók és a nagy szintkülönbségek. A járatrendszerek törések mentén alakultak ki (30 centiméterestől 5 méteres szélességig, akár 10-20 méter magasságot is elérő folyosólabirintusok). A nagy szintkülönbségeket a szűk hasadékokban keskeny „tyúklétrák” hidalják át, ezért a barlang látogatása öt év alatti gyerekek, illetve csökkent mozgásképességűek számára nem ajánlott.
A nyári kánikulában különösen ajánljuk a barlangok látogatását, mert a barlangi klíma télen-nyáron 10 Celsius-fok körül van, a páratartalom 100 százalékos, levegője rendkívül tiszta, pormentes. A barlangban, mivel szigorúan védett, dohányozni és a képződményekhez nyúlni szigorúan tilos, de korlátozás nélkül fényképezhetünk, videózhatunk.
A Budai-hegység alatt rejtőző barlangok különlegessége tehát nemcsak formaviláguk és ásványkincseik változatosságában rejlik, hanem abban is, hogy Budapest területéről nyílnak, és így könnyen és gyorsan, tömegközlekedési eszközökkel is megközelíthetők.

A Pál-völgyi-barlang nyitva tartása: hétfő kivételével naponta 10-16 óráig. A túrák minden óra 15 perckor indulnak, vezetővel. Megközelíthető: a Kolosy térről a 65-ös autóbusszal az ötödik megálló. További információ és csoportok bejelentkezése: 325-6001.
A Szemlő-hegyi-barlang nyitva tartása: kedd kivételével naponta 10-16 óráig. A túrák egész órakor indulnak, vezetővel. Jegyárak: teljes árú: 350 forint, kedvezményes (diák/nyugdíjas): 200 forint.
Mindkét barlangba érvényes kombinált belépőjegyárak: teljes árú: 500 forint, kedvezményes: 300 forint.
A szünnapokon kizárólag 20 fő fölötti, előre bejelentett csoportokat fogadnak.