Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Tyson újra bajban

A skót parlament női képviselőinek csoportja tiltakozott a volt nehézsúlyú profi bokszoló glasgow-i vendégszereplése miatt. A tiltakozás oka a nemi erőszak és az emiatt letöltött hároméves börtönbüntetés volt. A botrányokkal kísért sporthíresség megüzente nekik, hogy szereti őket.

Az angol sajtó szerint az ország történelmének legdicstelenebb turistája volt a profi öklöző. Ettől függetlenül Tyson a hétvégén 38 másodperc alatt kiütötte honfitársát, Lou Saverese-t. Ezzel a harmadik lett a leggyorsabban végrehajtott k.o.-k világranglistáján. Játszott, és mivel rövidnek tartotta az egész akciót, még estében is folyamatosan ütötte ellenfelét, majd a mérkőzésvezetőt is részesítette egy nem igazán baráti pofonban.
A győzelem szállhatott a fejébe, vagy csak elfáradt, nem tudni. Az igen rövid menet után ugyanis kicsit felindult volt, és igen kemény üzenetet küldött jelenlegi legnagyobb ellenfelének, a nehézsúlyú világbajnok Lennox Lewisnak. A közel húszezres glasgow-i tömeg előtt nagy sikert aratott vele. A kissé barbár üzenet a nagy rivális gyermekei elfogyasztásának ígéretével kezdődött, majd az ellenfél is terítékre került mint főétel. Iron Mike (Vas Mihály) fokozatosan szeretné elmajszolni Lewist, a kezeivel kezdené és a szívével fejezné be.
Az biztos, hogy kissé kimerült volt. Pár napja New Yorkban, a nyílt utcán lőtték agyon legjobb barátját, Darryl Baumot, akit 25 éve ismert, s aki annak idején bátorította, hogy kezdjen bokszolni. Az elején még a meccset sem akarta emiatt lejátszani. Tény, hogy a nyilatkozat nem kis vihart váltott ki. Lewis elmondta, kicsit megijedt, amikor hallotta az üzenetet. Nem csoda, ilyet talán a népvándorlás idején üzentek egymásnak utoljára a modern nemzetek ősei.
Lewis menedzsere szerint Vas Mike idegei mintha az utóbbi időben gyengülnének. Szerinte az is könnyen elképzelhető, hogy Tyson pályafutása egy elmegyógyintézetben fog befejeződni, ha így folytatja. Lehet, hogy előtte még élvezi az amerikai büntetés-végrehajtás által fenntartott intézet vendégszeretetét, miután erőszakos bántalmazás miatt indítottak ellene eljárást. Ráadásul menedzserével is szakítani fog, ha nem rendeződik egy vitás ügy.
Tyson egy 650 ezer dolláros ékszerszámlát hagyott maga mögött, amit szerinte Warrennek kellett volna rendeznie - mostani győzelme nyolcmillió amerikai dollárt hozott a számlájára. Warren szerint nem az ő feladata lett volna az aranyórát ellentételezni. Ettől viszonyuk eléggé megromlott, mert nem először fordult elő ilyen eset. Egy biztos, Tyson nyilatkozata teljesen beigazolódott: „Én vagyok a valaha született legkegyetlenebb és legbrutálisabb bajnok.”