Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
A kékek lenyelték a narancsot

A döntő vasárnap este háromnegyed kilenckor kezdődik, amellyel véget ér a 11. labdarúgó Európa-bajnokság háromhetes versenysorozata is. Belgium egy drámai mérkőzéssel (Franciaország-Portugália) már elbúcsúzott a nézőktől, a finálé helyszíne a rotterdami Feyenord-stadion lesz. Résztvevők: a világbajnok Franciaország és a házigazdákat elbúcsúztató Olaszország.


Olaszok edzés közben. Karnyújtásnyira az arany? Fotó: Reuters

1984 - Franciaország ebben az évben szerezte meg idáig egyetlen Európa-bajnoki címét. Az elődöntőben Portugália próbálta útját állni Platiniéknak, ám hosszabbítás után 3-2-re a gallok diadalmaskodtak. A 2000-es Európa-bajnokság elődöntőjében a történelem látszólag megismételte önmagát, a francia győzelem mégis heves vitát váltott ki. A 114. percben David Trezeguet belevezette a labdát Vitor Baiába, Wiltord ismétlését Abel Xavier kézzel védte az alapvonalon. Benkö játékvezető nem látta az esetet, de a szlovák partjelző, Igor Sramka jelezte a szabálytalanságot, ami után az osztrák büntetőt ítélt. A kitört dulakodás miatt három percig állt a játék, kiállították Nuno Gomest és Figót, majd a 11-est Zidane a jobb felső sarokba lőtte (1-2). Az Aranygól-szabály értelmében a mérkőzés véget ért, továbbjutottak a franciák.
Eusebio a másnapi újságokban keményen bírálta a magyar származású bírót: „Ami tegnap este történt, az elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan. A szlovák partjelző miatt estünk ki, aki »begyulladt« a hevesen reklamáló világbajnok franciáktól.”
Mindenesetre a franciák nem zavartatják magukat a történtek miatt, már a döntőre készülnek, míg a heveskedő portugálokat az UEFA keményen megbüntetheti, miután megerősítette a bírói ítélet jogosságát. A szövetség fegyelmi bizottsága az előzetes tervektől eltérően csütörtök helyett csak vasárnap dönt a portugálok elleni szankciókról. A tizenegyes jogosságát a portugál lapokon kívül szinte egyetlen nyugat-európai újság sem vonta kétségbe (akárcsak a Hetek sportszerkesztősége).
A francia csapat vezéregyénisége ismét csak Zinedine Zidane volt. A 28 éves játékmester, aki a modern labdarúgás egyik szimbólumává nőtte ki magát, kiváló formában van. Zizou elsődleges feladata a csapat mozgatása, ám az Aranylabdás játékos akkor rúgja a gólokat, amikor arra a legnagyobb szükség van. Csapattársa, Christophe Dugarry szerint Zidane „olyan szépen játszik, hogy meccs közben legszívesebben leülnék a fűbe gyönyörködni abban, hogy mit csinál a labdával.”
Zidane teljesítményéről Pelé is elismerően szólt, azt hangsúlyozván, hogy remekül megértik egymást Djorkaeff-fel, hiába állították azt korábban, hogy nem férnek majd meg egymás mellett a csapatban.
Zidane azonban hozzátette: rengeteget kivett belőlük a portugálok elleni elődöntő, amelyet az ő tizenegyesével nyertek meg a franciák. „A büntetőnél nem volt könnyű koncentrálni, mert percekig állt a játék. Rettenetesen elfáradtunk, de vasárnapig mindenki tökéletes állapotban lesz” - bizakodott a sztár.


Holland szurkolók magukba roskadva veszik tudomásul a vereséget     Fotó: Reuters

A gallok aktuális ellenfelei, az olaszok jobban megszenvedtek a döntőbe jutásért, mint riválisuk. A digók a hollandok elleni mérkőzésen hősies védekezéssel, embertelen küzdelemmel és kitartással győzelmet arattak, igaz tizenegyesekkel. A hollandok csütörtök este csütörtököt mondtak: a rendes játékidőben két, a büntetőpárbajban három tizenegyest hibáztak el úgy, hogy 87 percen át emberelőnyben játszottak. Az oranje hálóőre, Edwin Van der Saar (aki mellesleg Olaszországban, a Juventusban véd) úgy búcsúzott a tornától, hogy még gólt sem kapott… A bronzérmes edzők érthetően nagyon elkeseredtek: a vereség után Humberto Coelho és Frank Rijkaard is lemondott.
Olaszország a világbajnok elleni döntőn masszív védelmében bízhat, míg a franciák a középpályán alakíthatnak ki mezőnyfölényt. Biztosan izgalmas mérkőzés lesz. Ami a franciák ellen szólhat: az aktuális világbajnok még sohasem nyert Európa-bajnokságot. Talán most. Majd meglátjuk.