Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai mihály
Hídverés az óceánon

„Palesztina a miénk, a miénk, a miénk!” - szögezte le Jasszer Arafat palesztin vezető több ezer ujjongó támogatója előtt a hétvégén, hozzátéve, hogy az önálló palesztin államot akár néhány héten belül is kikiálthatják - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Madeleine Albright amerikai külügyminiszter a héten Clinton elnök felkérésére a Közel-Keletre utazott, hogy felmérje, vajon a két tárgyaló fél készen áll-e egy washingtoni csúcstalálkozón tárgyalni egymással. Washingtonba visszatérve a külügyminiszter asszony megállapította: a két fél még nincs felkészülve.

Izrael és a palesztinok között komoly nézeteltérés van a csúcstalálkozó időpontját illetően. Barak szerint a találkozó nélkül nem lehet a békefolyamatban előrelépni. Arafat pedig úgy véli, hogy a találkozó eleve kudarcra van ítélve, ha előtte nem egyeznek meg bizonyos kényes kérdésben. Egy magas rangú palesztin forrás szerint Arafat nem hajlandó a csúcstalálkozóra, amíg nem kap biztosítékot a végeredmény felől. „Nem lehet óceánokra hidakat építeni - jegyezte meg Nabil Saat palesztin tervezési miniszter. - A szakadék továbbra is óriási, és már az utolsó félórában járunk. Ha elérkezik szeptember 13-a, és továbbra sem jön létre megegyezés, akkor a nemzetközi közösségnek azt kell mondanunk, hogy földünket megszállva tartják. És ezen a földön kikiáltjuk a palesztin államot.”
Arafat hasonlóan beszélt a hét végén: „Az állam létre fog jönni, Jeruzsálem lesz a fővárosa. Akinek ez nem tetszik, az menjen, és igyon a Holt-tenger vizéből… Már csak néhány hetünk van hátra, de ezek a legfontosabb és legkritikusabb hetek, mivel a végén kikiáltjuk az államiságot” - mondta.
„Egy békefolyamat nem maradhat fenn fenyegetések közepette” - jelentette ki David Lévi izraeli külügyminiszter, majd hozzátette: „Ha (Arafat) úgy dönt, hogy kikiáltja az államiságot, akkor Izraelt hasonló egyoldalú lépésekre hatalmazza fel.” Újságíróknak nyilatkozva pedig megjegyezte: „(Ha Izrael eleget tenne Arafat követeléseinek,) az nem békefolyamat, hanem kapituláció lenne. Izrael nem fogja megadni magát.”
Izraeli vezetők már korábban kijelentették, hogy ha Arafat egyoldalúan kikiáltja a Palesztin államot, Izrael Ciszjordánia egyes részeit annektálni fogja. „Csak az Egyesült Államok elnöke ítélhet arról, hogy létrejöhet-e csúcstalálkozó közöttünk és a palesztinok között, és hogy erre mikor kerülhet sor” - jelentette ki Ehud Barak izraeli miniszterelnök.
A Nemzeti Vallásos Párt (NRP) parlamenti frakciója úgy döntött: ha Barak, Clinton és Arafat között létrejön a csúcstalálkozó, akkor elhagyja a kormányt - hacsak Barak meg nem változtatja a béketárgyalások izraeli feltételeit. Az NRP és az orosz bevándorlók pártjának a kormányból való távozása kisebbségben hagyná a miniszterelnököt, ami arra kényszerítené, hogy a koalíción kívüli arab képviselőkre támaszkodjon, ahogy az a néhai Jichák Rabinnal is történt. Az izraeli miniszterelnök biztosította kritikusait, hogy amennyiben létrejön a megállapodás, népszavazást ír ki - reményei szerint a születendő megállapodást a telepesek többsége is támogatni fogja.
Az Egyesült Államok közvetítőként törekszik összehozni a találkozót. „Minden kérdés között a legnehezebb a végső státusra vonatkozó. Nem hinném azonban, hogy az idő múlása bármennyivel is könnyebbé teszi a kérdéseket” - jelentette ki Clinton.