Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
A bölcsek döntenek Ausztriáról

Jörg Haider „belga provokációnak” nevezte az Európai Unió elnökségének azon javaslatát, hogy egy bizottság segítségével mérjék fel, mennyire ragaszkodik az osztrák koalíciós kormány az európai értékekhez, és ettől tegyék függővé az Ausztria elleni szankciók feloldását. A terv, amelyet a 14 tagállam is elfogadott, a javaslatról először beszámoló belga Le Soir című lap szerint „egyszerre túl sok és túl kevés”.

A 14 tagállam nevében Portugália, az EU június végén leköszönő elnöke tette a javaslatot, hogy három különmegbízottat - a népszerű uniós megfogalmazás szerint úgynevezett „bölcseket” - bízzanak meg az osztrák kormány tevékenységének vizsgálatával és egy jelentés összeállításával. A bölcseket a strasbourgi bíróság jelöli ki. A jelentés ismeretében a 14 állam eldönthetné, fenntartsák-e a kétoldalú kapcsolatok befagyasztását, vagy sem. A belga külügyminisztérium szóvivője kedden munkaokmánynak nevezte a megállapodást, amelynek egyelőre semmiféle kötelező ereje nincs. A brüsszeli Le Soir értesülése szerint a javaslatot bizalmas megbeszélések után a portugál kormány fogalmazta meg, a Tizennégyek pedig sorra elfogadták.
A 14 partner között faxmásolatban terjesztett, Ausztriával hivatalosan nem ismertetett dokumentumot Louis Michel belga külügyminiszter hozta nyilvánosságra. Jörg Haider karintiai tartományfőnök, az Osztrák Szabadságpárt volt vezetője úgy véli, olyan provokációról van szó, amely a tervezett osztrák népszavazás elodázására szolgál. A népszavazást, amelyben megkérdeznék az osztrák polgárokat, mit gondolnak az EU Ausztria elleni szankcióiról, Bécs arra az esetre helyezte kilátásba, ha az EU június végéig nem áll elő konkrét programmal a szankciók feloldására.
A Le Soir a portugál elnökség javaslatát egyszerre találta túl soknak és túl kevésnek. Egyrészt úgy látja, hogy az végre tökéletes kiutat nyújt az Ausztria elleni büntetőintézkedésekből, s erre különösen a soros elnökséget átvenni készülő Franciaországnak van szüksége: az osztrák kérdés megoldása aláaknázhatta volna az egész második félévi francia elnökséget, amelyre sok súlyos kérdés megoldása vár. Ugyanakkor az osztrákok továbbra is elégedetlenek azzal, hogy a döntés joga változatlanul a Tizennégyek kezében van.
Az osztrák kormány nagy felelősséget vállal az őszre tervezett népszavazással, ha csak Haiderék kedvéért felkorbácsolják az amúgy is erős nacionalista érzelmeket, és megkockáztatják Ausztria tényleges elszigetelődését. Hiszen az eddigi szankciók tulajdonképpen nem jártak lényeges anyagi veszteségekkel, igaz, hogy az ország jó híre már így is csorbát szenvedett, és ennek következményei még nem láthatók. Ha Schüssel józan marad, akkor felismeri: veszélybe kerülhet a kancellári széke.