Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Válsághelyzet

A Schuster család feljelenti a szlovák elnök kezelését végző pozsonyi belügyi orvosokat. Rudolf Schuster fia a bűnvádi feljelentést amiatt tartja indokoltnak, mivel édesapjának az életét az elmúlt két hétben veszélybe sodorták. A lapzártánkor kritikus állapotban az ausztriai Innsbruckba szállított Schuster egyik közeli munkatársa lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a  betegség teljesen váratlanul és minden előzmény nélkül lépett fel az elnöknél és a kezelést több furcsa esemény is kísérte. Az államfő halála vagy tartós betegsége esetén Vlagyimir Meciar volt államfő újra eséllyel pályázhatna a tisztségre.

Pozsonyi informátorunk, aki maga is részt vett az elnök június eleji tárgyalásain, elmondta: Schuster akkor még kiváló egészségnek örvendett és jó hangulatban volt. Június 14-én viszont magas láz jelentkezett nála, majd június 18-án vastagbél perforációt állapítottak meg nála, és ezért a belügyminisztérium klinikáján megoperálták. A szlovák újságok beszámoltak arról, hogy a rosszul felszerelt kórházban még a vizsgálatokhoz nélkülözhetetlen felszerelések sem álltak rendelkezésre. Ráadásul olyan kórteremben kezelték az elnököt, ahol a 35 fokos hőségben nem volt klímaberendezés.
Ezután bakteriális fertőzést kapott, amit antibiotikummal próbáltak kezelni, de hiába. A különböző komplikációk miatt június 23-án Július Vajó, az egészségügyi minisztérium fősebésze újabb operációt hajtott végre a magas rangú páciensen.
Ekkor a még mindig tartó láz mellett kétoldali tüdőgyulladást kapott az elnök. A komputertomográfiás kivizsgálásra először a szlovák onkológiai intézetbe szállították át, ahol az ajtót sajtóértesülések szerint zárva találták, és csak az elnök családjának nyomatékos kérésére nyertek bebocsátást az intézménybe. Itt kizárták az esetleges onkológiai jellegű megbetegedést. Utána a pozsonyi Ladisla Dérer Klinikára szállították át az elnököt. Addigra már részt vettek a kezelésében a csehországi orvosi szakértők is, így például dr. Kotík, aki Václav Havel cseh elnököt sikeresen kezelte hasonló betegségben. A szlovák elnök jelenleg is művi lélegeztető géphez van kapcsolva, és már a múlt pénteki második operációja óta mesterségesen altatják.
A Twist Rádió csütörtök kora délutáni innsbrucki tudósítása szerint a beteg agyát nem érte károsodás. Osztrák kezelőorvosai válságosnak, de stabilnak nevezték állapotát. Európa egyik legjobb szakkórházának főorvosa, Walter Hasibeder sajtótájékoztatóján kijelentette: „Mindent megteszünk azért, hogy segítsünk a szomszédos baráti ország elnökén.” Hozzátette azonban, hogy az ilyen súlyos betegség esetén a segítség már nem az orvosokon múlik. Előzőleg Pozsonyban további félnapos késedelmet okozott az, hogy kiderült: az elnök részére előkészített repülőgép ajtaján nem fér be a speciális hordágy.
Az elnök kezelésének szervezésében mutatkozó sok hiba miatt Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök kinevezett egy vizsgálóbizottságot, melynek a feladata lesz megállapítani, hogy kellő szinten és időben hozták-e meg a szükséges intézkedéseket az elnök kezelése során.
Politikailag súlyos gondokat okozhatna Szlovákiában Rudolf Schuster kiesése az ország politikai életéből - fejtette ki a külügyminisztériumi munkatárs. Egy esetleges új elnökválasztás esetén valószínűleg Vladimír Meciar volt kormányfő indulhatna nagy eséllyel. A jelenlegi demokratikus koalíciónak eddig nincs kiválasztott elnökjelöltje, s a helyzetet tovább bonyolítja, hogy az alkotmány nem rendelkezik egyértelműen az ilyen esetekre vonatkozó teendőkről.