Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Blokkolt áremelés

Kormányrendelet értelmében maximum 180 napig nem emelhetik a gyógszergyártók a medicinák árait. Gógl Árpád szakminiszter hosszú távú gyógyszerárképzési koncepciót dolgoz ki, és tárgyalásokat folytat a gyárakkal. A hazai gyógyszergyártók továbbra is ragaszkodnak az árak idei emeléséhez, és ezt nem szeretnék összekötni a támogatási rendszer hosszú távú koncepciójának tárgyalásával. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint nem állnak fenn azok a törvényi feltételek, amelyek lehetővé tennék az árak befagyasztását. Nehezményezik továbbá, hogy a kormány olyan eszközökhöz nyúl, amik nem szokásosak Európában. (MTI)


Ingyenes kilépés?

A kormány döntésének értelmében a kötelező kamarai tagság megszüntetése nem jelenthet a kilépő tagok számára külön fizetési kötelezettséget. Az igazságügyi tárca terveiben az szerepel, hogy a parlament még a kötelező kamarai tagság megszűnése előtt elfogadhassa azt a törvényt, melynek eredményeként a kilépéssel kapcsolatos cégbírósági eljárásért a vállalkozásoknak nem kell fizetniük. A kötelező kamarai tagság 2000. november 1-jétől megszűnik. Ezt követően a cégbíróság csak akkor tartja nyilván a tagságra vonatkozó adatokat, ha a vállalkozó a kamarai tagságát fenntartja. (MTI)


Maradnak a kedvezmények

A későbbiekben sem szűnik meg a 65 éven felüliek ingyenes utazási lehetősége - jelentette ki Boros István, a közlekedési minisztérium sajtófőnöke. Elismerte azonban, hogy Katona Kálmán, korábbi miniszter idején valóban készült egy munkaanyag a tárcánál, ám ez csupán a kedvezményezettek regisztrálási rendjét érinti. A díjmentesen, illetve kedvezménnyel utazók regisztrálása jelenleg esetleges, és a közlekedési társaságok a kedvezményekből adódó pluszköltségeiket csupán hozzávetőlegesen tudják felmérni. Az anyagot az új miniszter, Nógrádi László még nem tanulmányozta behatóan, erre csak a későbbiekben kerül sor. (MTI)