Vissza a tartalomjegyzékhez


Aszályárak


    Fotó: MTI

A több mint egy hónapja tartó aszály mély barázdákat vájt a földben. Bár a szakértők még nem egyeztek meg abban, hogy mennyi lesz az agrárium vesztesége az aszály miatt, egy biztos: lesz veszteség. A szaktárca szerint 4 millió tonnás termés várható, míg a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szakértőinek számítása szerint ez a menynyiség 3,3 millió tonna lesz. Abban megegyeznek a felek, hogy a hazai fogyasztás nem került veszélybe. A kieső termés miatti károk százmilliárdos nagyságrendűek. Az áremelkedés minden bizonnyal átterjed az élelmiszeriparra, végül pedig a fogyasztóknak kell megfizetniük a károkat. Júliusban körülbelül 5 százalékkal drágul a liszt, amit augusztusban újabb áremelés követ majd.
A szűkös termés csődhullámot indíthat el a termelők között. Számos gazda (tonnánként 16 ezer forintos) garantált árra kötött szerződést, a kevés termény miatt azonban 25-28 ezer forint között mozog a búza ára - a szerződés miatt azonban mégis a megkötött áron lesznek kénytelenek eladni a gabonájukat.
A természeti csapások - árvíz, belvíz, szárazság - különböző területeken és mértékben okoztak károkat. Az ország déli részein viszonylag jó, hektáronkénti négytonnás az átlagtermés, azonban az északi-északkeleti országrész eredményei ettől jócskán elmaradnak. A legnagyobb károk Szolnok megye termelőit érték. A MOSZ információi szerint a megye százezer hektárnyi búzavetéséből 25 ezret elpusztított az ár- és belvíz. (Hetek)