Vissza a tartalomjegyzékhez

Izing Antal
Szombat esti máz

Szerettem volna diszkóról soha semmit nem mondani, mert a nagy időkben még nem lehetett eldönteni, hogy azért nem szeretem, mert nem nekem való, vagy azért, mert nem nekem való. Egy pillanatra úgy hittem, és a szájam megdagadt.
Péter és Éva elöl - alattunk a balatoni út. Éjjel van, negyed kettő. Egy koncertről jövünk, és nem is kéne lámpa. Ha megszűnne alattunk a sztráda monoton pattogása, az már az utolsó hír lenne: nincs alattunk a balatoni út.

Vettem egy napszemüveget, vagyis UV-szűrős napszemcsit 1600 forintért, abból a brand-ből, amely „Milyen színben akarod látni a világot?” kérdéssel adja meg magát, és a mobiltelcsi mellé akasztottam volna a lábam szárára. Dj Sterbinszky (akitől elnézést kérek, mert azt hittem, kézilabdakapus) sokat köszönhet a balatoni útnak, ami előfőzi a budapesti népeket, mint anyukám a rizst, mikor nekem, Dj Izingnek takaros káposztát készít otthon, édes otthon. Sterbinszky Dj amúgy starguest, azaz sztárvendég és vendégsztár Dj Siófokon, míg én president Dj vagyok, állandó Dj, akihez a többi Dj csak vendégségbe jön.
„Isten hozott, öcsém, ez itt a való világ” - reppel Pisti, ki az én szemem, mivel a napszemüvegben semmit nem látok, évi rendes szemüvegem a zsebemben. A belépő 2500 forint, és természetesen szó sem lehet róla, hogy bemenjünk.
Pisti és Judit éjjel negyed háromkor képes volt érettem egy csendes és távoli helyen álló nyaralóból egy olyan benzinkúthoz gyalogolni, ahonnan már látszanak a stroboszkópnak látszó tárgy fénypászmái, amik valamit nagyon, de nagyon keresnek az éjszakai égben. Mintha hanyatt zuhant volna a helikopter, és csak keresőlámpái dolgoznának már, mint a hátán kínlódó szarvasbogár ízeltlábai.
- Meg kell várnom azt a madarat - mondja egy kölyök a Flört Disco előtt buffalo cipőben, míg egy másik nyitott ingben kér tüzet.
- Ott vannak a nem egyszerű fiúk - mutat Pisti a bejáratra bökve. Alacsony arcú, pajeszos, szögesdrót motívummal a karján, patent atlétában kérdi a beeresztő embert:
- Mennyi a beugró, főnök?
Az alacsony arcú hümmög a válaszra, szombat este semmi sem drága. Marad még bombára, anyag van, ha nincs, majd lesz. Lány is lesz, olyan még nem volt, hogy ne lett volna. A taxis, aki hazai szendvicsét eszi a Fiat Brava motorházán, s hozzá almát bicskával, szintén így látja: nem gyenge szombat esti üzletmenetre számít. Transporterre való rendőr csorog el a neonos homlokzat előtt, odébb rendőrségi Astra kapcsol le egy fekete Mercedest a hozzávaló Audival.
- Tipikus díler balra - mutatja Pisti, még véletlenül sem fogyasztó, esetleg alkalmi. Józan, hidegfejű. Ha ráállna az anyagra, kizüllene a kereskedésből. Kisebbfajta sztár. Mindenki barátkozni akar vele, úgy emlegetik, mint nem semmi gyereket, s tudni vélik, milyen nagyságokkal áll még kapcsolatban.
Csillogó szemű német apák jönnek-mennek a fémszakmából, keresik a látnivalót. „Night Club Info” - olvassák a taxi oldalán, oldalukon mókusfarkas kulcstartó. Ennyi mindent Vesztfáliában nem tolnának alájuk.
- Drága igénytelenség - mondja még Pisti a hatvanezer forintos ruhákra célozva. Odabenn bólogatás a scratchre, ami magyarul karmolás. A versenyző, talán észrevétlenül, ugyanazzal a mindenhol ismert mozdulattal nyomja be a gyorsítót, amivel a bombát iszsza, a port pedig összetekert tízezressel szívja fel az orrán a másik a lecsukott vécéfedélről. A pulthoz rituálisan jár. Az olyan, mikor ő italt rendel, hogy nem igaz. Mint a filmeken. A fű nem jellemzi. Szívja az, aki agyalni akar, vagy olvasni.
(Két speedes beszélget novemberben:
- Mikor lesz már nyár?
- Még kettőt alszunk, és itt lesz.)
Ez minden, és ez a semmi, ő most mindenki és egyszerre senki. Itt nem bánják. Itt a szülők nincsenek jelen a folyamatos értetlenkedésükkel, a munkahelyek légköre, az a fillérekért történő taposás sehol, az iskolák görcse nulla. Befogadni semmit nem kell, feldolgozni szintúgy, külsőségek évadja van, és mindennek a végén ott a pénz, a szükségletek lehetőleg egyszerű és gyors kielégítése.
Mondják: viszonylag tiszta még a Flört. Nem sokkal egy kis kellemetlenség után nem lenne túl bölcs nagyobb tételeket beengedni akkor, amikor Budapest diadalittas plakátokkal van tele: a Flört újra él. A zsebbe dugott kéz jelentősége. Mármint a szafarikalapos fiú zsebre vágott keze, egyedül az apartman felé, a feje húzza előre, vállai leesve. Összecsúszott - mondja Pisti. Az üzletek az autókban és a parkolókban köttetnek. Fogyasztók a parkokban, valahonnan Paks mellől érkeztek. Egyikük az anyósülésen, ketten a járdán állva rakják össze a hét és felet a puszta belépőre, már abból, ami a tankolás után maradt. Talán megvan. Kinövik. Éva és Péter Akarattyáig visznek, Judit és Pisti kiszáll velem a faházsornál. Szól a zenegép, egy százas három szám. Jön a fény, aztán a hajnal biztos jele: a kenyeres autó.


Nyílt Flört

Május elején egy rendőrségi razziát követően Siófok önkormányzata bezáratta a Flört diszkót, ugyanis a helyszínen őrizetbe vett 28 „belőtt” fiatal közül öt azt vallotta, a diszkóban vásárolta a drogot. A szórakozóhely osztrák tulajdonosa fellebbezett, a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal helyt adott keresetének, és megszüntette a bezárásról intézkedő határozatot. A diszkó azóta ismét fogadja vendégeit, de a tulajdonos nem elégedett meg ennyivel: mint a sajtó képviselőinek elmondta, több tízmillió forint kártérítési pert indít a városi önkormányzat ellen, államigazgatási jogkörben okozott kár címén. Törvénysértőnek tartja, hogy meghurcolták a Flört nevét, és bezáratták a szórakozóhelyet.
Az ismételt kinyitásról határozó Sitkéry Judit, a Hatósági Főosztály vezetője lapunk érdeklődésére közölte: a törvény értelmében az önkormányzat csak akkor zárathatta volna be a diszkót, ha annak tulajdonosa vagy valamely alkalmazottja összefüggésbe hozható szabálysértéssel vagy büntetőeljárással. Mivel a rendőrök sem szabálysértést nem állapítottak meg, sem büntetőeljárást nem indítottak az ominózus razzia után, nem volt mivel összefüggésbe hozni a tulajdonost, illetve alkalmazottait. Sitkéry tehát a rendőrség nem megfelelő fellépésével magyarázza, hogy ismét nyitva a Flört.
A főosztályvezető azt is elmondta, előtte sem ismeretlenek a konkurens diszkók egymás lejáratását célzó trükkjei: előfordul, hogy az egyik szórakozóhely emberei kábítószert helyeznek el a rivális diszkó mellékhelyiségében, majd névtelenül értesítik a rendőrséget. Még hatásosabb módszer, amikor egy várható razzia során hamis tanúzásra bérelnek fel kábítószeres fiatalt, aki a pénz fejében a lejáratni kívánt szórakozóhelyet nevezi meg a drog forrásaként. (H. Zs.)