Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Olajos keresztmetszet

Tragikomikus epizóddal bővült az olajbizottság története. A három héttel ezelőtti bizottsági vallomásával nagy vihart kavaró, magát „olajosnak” nevező férfi újabb információkat osztott volna meg a grémium tagjaival, de csak zárt ülés keretében. Ezért a parlament pincéjében rejtették el addig, amíg a bizottság tagjai arról vitáztak, hogy korábbi döntésükkel szemben belemennek-e a zárt ülésen való meghallgatásba. Mivel nemmel döntöttek, egy három főből álló küldöttség indult a pincében várakozó férfihez, aki hoszszas győzködés után sem vállalta a nyilvánosságot.

Balogh László MDF-es honatya, az egyik „küldött”, az egész ügyet ma már a parlament szégyenének tartja. Mint azt lapunknak kifejtette: újabb bújócska után sem kapott a bizottság érdemi dokumentumokat az ügyben, csak az ellentmondások sora gyarapodott.
Balogh elmondta: a tanú elismerte a „győzködés” során, hogy őt többen készítették fel a vallomásra: egy, úgymond, „az igazság feltárásában érdekelt” 8-10 fős csoport. Ezt az árnyékbizottságot senki sem ismeri, ennek tagjai nem estek át szigorú vizsgálatokon, céljaik, motívumaik ismeretlenek. (Az olajbizottság tagjai „C” típusú, igen szigorú nemzetbiztonsági vizsgálatot követően foglalhatták el helyüket a grémiumban.) Balogh éppen ezért tartja tarthatatlan érvelésnek Pallag azon állításait, hogy azért nem adja át a dokumentumait másnak, mert nem bízik a képviselőkben és a hivatalos szervekben, hiszen eközben egy a nyilvánosság által ismeretlen csoport hozzáférhet az adatokhoz.
Ellentmondásos az is, hogy a tanú korábbi vallomásában - amikor politikusok és rendőrök neveit mondta el - jegyzeteiből olvasta a „gyanúsítottakat”. Az egyik megyei rendőrvezető keresztnevét pedig következetesen tévesen mondta, miközben állítása szerint apjával együtt korrumpálták az illetőt. Nehezen hihető, hogy valaki ne tudja helyesen az éveken keresztül általa „megkent” rendőr keresztnevét - érvel a fórumos politikus.
Korábban arról volt szó, hogy ez a személy adott át Pallagnak dokumentumot, sőt azt egyik újság munkatársa látta is, ahogyan cikkében állította. Pallag egy helyen azt nyilatkozta, hogy illetéktelen személyek nem nézhettek bele a dokumentumokba. A tanúval folytatott alagsori beszélgetés során viszont az derült ki, hogy írásos anyagot nem adott át senkinek. „Most az a kérdés, hogy virtuális dokumentumokat látott-e a virtuális újságíró” - jegyzi meg Balogh, aki nagyon sajnálja, hogy az olajügyek hátterének valós feltárása helyett - amit rendkívül fontosnak tart - ilyen zavaros helyzet alakult ki. Szerinte ez a bűnözői körök érdeke, céljuk pedig az lehet, hogy az emberek ne bízzanak sem a törvényhozásban, sem a rendőrségben, sem az ügyészségben.
Kóródi Mária, az olajbizottság szabaddemokrata tagja szerint az elmúlt két év elvadult politikai atmoszféráját mutatják be az olajbizottság körüli történések. Azt, hogy ma ki lehet állni a nyilvánosság elé bizonyítékok nélküli kijelentésekkel és akár ellenőrizetlen információk alapján, érzésekre hivatkozva hírbe lehet hozni közszereplőket. A történtek azt is mutatják, hogy a politikai elitből mára mintha hiányozna az önmérséklet; az ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyva bombasztikus bejelentéseket lehet tenni. Ennek a légkörnek a kialakulásához hozzájárultak a legnagyobb kormányzópártot érintő, s mindeddig tisztázatlan ügyek: a Kaya Ibrahim, illetve a Postabank körüli kérdések sora.
„Az olajügyben az okoz zavart, hogy senki sem tudja megmondani, a hírbe hozott politikusok valóban együttműködtek-e az olajmaffiával, mert a vádat megfogalmazók nem bizonyították állításaikat” - foglalta össze a Heteknek Kóródi Mária az olajbizottság eddigi munkájának tanulságait.
A szabaddemokrata politikus - ellentétben Baloghgal - bizonyos szempontból megérti Pallag bizalmatlanságát, mert a hatóságok eléggé kedvetlenül támogatták munkájukat. Egy példa: a békési rendőröngyilkosságok ügyében az Országos Rendőr-főkapitányság illetékese 70 dossziét vitt be a különleges eseteket vizsgáló albizottság ülésére, amit képtelenség lett volna a képviselőknek átnézni. Más hatóságok pedig nemegyszer alig vagy késve adtak iratokat. Ugyancsak fokozhatta a bizalmatlanságot, hogy az olajbizottság ingyenesen hívható zöld számánák a létrehozása érthetetlen okokból hónapokig húzódott. Köszönhetően Pallag jóindulatú konokságának, a bizottság mégis tudta végezni munkáját. „Tisztelem Pallag küzdelmét, de azt én sem tartom jónak, hogy ma már senkiben sem bízik” - tette hozzá a politikus asszony, aki szerint nem az az aggályos, hogy egy team segítségével végzi Pallag a munkáját, hanem az, hogy a mai napig nem látott senki konkrét bizonyítékokat.
Mindkét politikus elmondta lapunknak, hogy számtalan bejelentés érkezik hozzájuk. Mint Kóródi Mária kiemelte: „fertőző jelenség” az, hogy sértett emberek valós vagy vélt összefüggéseket feltételezve „feljelentéseket” - ezalatt nemcsak hivatalos feljelentéseket, hanem a politikusokhoz eljutatott sérelmeket, panaszokat is kell érteni - fogalmaznak meg. Balogh László szerint pedig az jelenti a problémát, hogy emberek által itt-ott hallott, ellenőrizetlen információk alapján fogalmaznak meg súlyos vádakat. A hatóságok minden bejelentést csak ellenőrzés után tartanak felhasználhatónak. Ebben az ügyben úgy tűnik: sok a szóbeszédre alapozott, azóta sem bizonyított állítás; például rendőri vezetőkről állítólagosan készült bordélyházi felvételek, amiket azóta sem kerített elő senki.


Karancsi visszamenne rendőrnek
„Most durvul a játék”

Hajdú Sándor
Interjú Karancsi Tibor exrendőrszázadossal, az olajügyek egyik kirobbantójával

- Százados úr, hogy állnak most az ügyei, hiszen Ön majd’ minden rendőri vezetővel igen éles szóváltásba keveredett azáltal, hogy korruptnak nevezett több Békés megyei főrendőrt is.
- Tavaly szeptember 20-át követően láncreakciószerűen készítették ellenem a rágalmazási, becsületsértési ügyeket, feljelentéseket azok az emberek, akik azóta már vádirat birtokosai. Gondolok itt volt feletteseimre.
- Gyanúsítottként hallgatták ki őket, vagy már konkrét visszaélésekre is fény derült?
- Már ennél is több, amit ők nyilván fel is panaszoltak mint ártatlan emberek. Ez egy törvényszerű önvédelmi reflex a részükről, de a panaszukat elutasították, az eljárást lefolytatták velük szemben, és éppen a héten került át a Fővárosi Ügyészség Nyomozóhivatalától vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségre.
- Magánháborút folytatott a szeghalmi rendőri vezetőkkel, vagy az országos olajügyek feltárásának részeként értékeli saját kálváriáját?
- Mindenképp szeretném hangsúlyozni, ahogy már korábban is megtettem, hogy én nem olajügyet robbantottam ki akkor, hanem saját becsületem volt a tét. Olyan emberek törtek fölöttem pálcát, akiknek erre csak jogi eszköztáruk és státusuk volt, de erkölcsi alapjuk nem.
- Mit szól az országos olajügyekhez? Nem „kotyogott” még egyetlen egy rendőr sem.
- A kívülállók nem ismerik a rendőrséget mint hierarchikus rendszert. Az aktív rendőrök nagyon sok visszás ügyről tudnak, de különböző eszköztára van erre a hierarchián alapuló rendőrségnek, hogy befogják az emberek száját, főleg itt, Békés megyében. Kialakult koreográfia szerint működik. Egyik volt elöljáróm a mai napig birtokolja székét annak ellenére, hogy hivatali bűnpártolás bűntette miatt eljárás folyik ellene.
- Berke Imre, a volt szeghalmi kapitány azonban leszerelt. Ezt már eredménynek tartja?
- Igen, leszerelt, mert úgymond megromlott az idegállapota. Négy éven keresztül engem a vádlottak padjára ültetett. Ehhez képest ő csak két hónapig bírta a jogos és jogi alapokon nyugvó procedúrát.
- Kerüli a nyilvánosságot?
- Nem bujkálok. Ma is forgattam az egyik kereskedelmi tévével Szeghalmon. Nem győzöm fogadni az emberek köszönését, gratulációját, támogatását. Hátul is kinőtt a szemem közben. Erre mondta az egyik barátom, hogy olyan óvatos vagyok, mint nyúl a körvadászaton.
- Akkor Pallag úrral is jó a kapcsolata?
- Természetesen.
- Mit lát az olajügyekben, lesz belőle még nagyobb botrány?
- Most kezd durvulni a játék. Én mondtam is Pallag úrnak, hogy szériában jelentik fel, akiknek kimondja a nevét. Velem is ugyanezt csinálták. Nem arról ismerik ezeket a politikusokat, hogy kiálljanak, és azt mondják: „Amiről itt szó van velem kapcsolatban, az mind igaz.”
- Megkérdezhetem, hogy most miből él?
- Huszonnégyezer forint munkanélküli járadékot kapok, meg a feleségem fizetéséből. Semmi munkahelyem nincs, nem is lehet. Munkaügyi perem folyamatban van.
- Vissza akar menni rendőrnek?
- Igen. Tizenhat év alatt életformámmá vált. A kollégák pedig visszavárnak, naponta biztosítanak erről.