Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Alultáplált svájciak

Svájcról lehet, hogy először a fondü, a szalámik és a csokoládé jut eszünkbe - és lám, egy tanulmány kimutatta, hogy több mint egymillió svájci (azaz a lakosság heted része) nem eszik eleget. Ez különösen a kórházi betegekre érvényes - írja a tanulmány. A kórházakban az alultápláltság fő oka a gyógyszeres kezelés, amitől elmegy a betegek étvágya, vagy kihányják, amit elfogyasztottak. Egy másik tényező az öregkor. Az idős betegek 85 százaléka nem eszik eleget, azért mert fél, gyenge, vagy nem tudja felszeletelni az ételt. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a saját otthonában élő 65 év feletti lakosság mintegy 8 százaléka is hiányosan táplálkozik. (Reuters)


Téves nyilvántartás

Phakdi Wongphaki, thaiföldi lakos meglepetten tudta meg, hogy ő tulajdonképpen már 13 éve rendőrőrmester. Levelet kapott a bangkoki rendőrségtől, amelyben arra kérik, vegye fel a nevére kiállított bizonyítványt. Így derült ki, hogy már 1987 óta vár rá az okirat. Mr. Phakdi elmondta a Bangkok Post című lapnak, hogy még sosem volt rendőr, és nem is érti, hogyan kerülhetett a neve a rendőrségi nyilvántartásba. (Ananova)


A német herceg „ballépése”

Sajátos módon vágta ki magát „szorult” helyzetéből a hannoveri Expóra látogató Welf-herceg, Ernst August, akinek húzása azonban könnyen nemzetközi bonyodalomhoz vezethet Németország és Törökország között. A botrányairól - többek között újságírók és fotóriporterek tettleges bántalmazásáról - hírhedtté vált 46 éves hercegnek Caroline monacói hercegnővel másfél évvel ezelőtt kötött, második házassága nyomán sem nőtt be a feje lágya. Erről tanúskodott, hogy a télen három kemény ökölcsapással kórházba juttatott egy német diszkótulajdonost, amiért az a herceg kenyai villájának közelében állítólag túl hangos zenebonával zavarta a környéken lakók nyugalmát. Ernst August neje és apósa kíséretében vett részt az Expón rendezett monacói nemzeti napon. Az eseményről mentőautó vitte kórházba a herceget, aki sajtóhírek szerint „rosszul lett” és összeesett. Utóbb azonban egy fénykép alapján kiderült, hogy többről volt szó, mint gyengeségi rohamról. Két szemtanú is eskü alatt állítja, hogy saját szemükkel látták, amint Ernst August - útban a német pavilon felé - megállíttatta limuzinját, kiszállt, és dülöngélő léptekkel, ittas ember benyomását keltve az éppen útba eső török nemzeti pavilon falához lépett. Ott kigombolta a nadrágját, és nemes egyszerűséggel levizelte az épületet. Az ügy nem kavarna nagyobb hullámokat, ha - mondjuk - a német pavilont vagy valamelyik tematikus Expo-épületet érte volna ez az atrocitás Hannoverben. Csakhogy éppen a török pavilon a „sértett”, ami beláthatatlan következményekkel fenyeget. Erre lehet következtetni Cem Özdemir szavaiból. A Bundestag török származású képviselője a hír hallatán bűnbánatra és bocsánatkérésre szólította fel a herceget. Mint közölte, a török közvélemény „roppant érzékeny”, és Ernst August ballépésére a legkeményebb módon fog reagálni. „Személyes véleményként azt ajánlhatom a hercegnek, hogy kérjen bocsánatot, és jóvátétel gyanánt ajánljon fel nagylelkű pénzadományt a tavalyi törökországi földrengés áldozatainak” - mondta a Szövetség 90/Zöldek török származású parlamenti képviselője. A Welf-ház egyelőre hallgatásba burkolózik. Ernst August alkalmasint még mindig lábadozik a világkiállításon elszenvedett rosszullét után, míg a hercegi ház szóvivője értésre adta: a herceg állapotáról és a „gyengeségi roham” okáról nem kívánnak hivatalos közleményt kiadni. (MTI-Telegraph)