Vissza a tartalomjegyzékhez


100 év együtt

Nagy-Britannia legidősebb ikerpárja, Alice és Nellie Clarke nemrég ünnepelte 100. születésnapját. A két idős hölgy - akik egyébként egypetéjű ikrek - közel állnak ahhoz, hogy bekerüljenek a Guinness rekordok könyvébe. Jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő Dale és Glen Moyer a világ legidősebb ikertestvérpárja, akik 105. születésnapjuk ünneplésére készülnek. „Azonban a Clarke nővérek egyedülállóak. 700 millió esetből csak egyszer fordul elő, hogy az ikrek közül mindketten megérjék a 100. életévüket” - nyilatkozta Neil Hayes, a Guinness rekordok szóvivője.

Az ünnepeltek kerti mulatságot szerveztek a manchesteri idősek otthonában. A kellemes hangulatért egy dszessz-zenekar volt a felelős, majd a hölgyek egy mérföldkőbe vésték a nevüket. Az otthon többi lakójával együtt ünnepeltek, viszszaemlékeztek a régi időkre, és mulatságos történeteket meséltek egymásnak. Amikor valaki megkérdezte, hogy hol dolgoztak, Nellie viccesen így válaszolt: „A kezeinken és térdeinken”. Alice és Nellie II. Erzsébet királynőtől is kaptak üdvözlő táviratot. Ilyen emléklappal köszönti a királynő Anglia minden 100. életévét betöltő polgárát. Nagyon meghatotta őket ez a megtiszteltetés, ám bevallották, hogy egyáltalán nem érzik magukat 100 évesnek. Úgy tűnik, mintha még ma is 50 évesek lennének.
A hölgyek csupán 8 hete költöztek az idősek otthonába. Előtte a közeli Altrincham városában éltek, ahol 25 perccel egymás után a világra jöttek.
Az ikrek egy három gyermekes, sikeres nagykereskedőnek, William Clarke-nak és feleségének, Adelaide-nak voltak a lányai. Valójában soha nem kellett volna dolgozniuk, ám ők mégis úgy döntöttek, hogy nyitnak egy ruhaüzletet. Majd a második világháború idején önként vállaltak egészségügyi szolgálatot. Szüleikről halálukig gondoskodtak, és húgukat is túlélték. Egyikőjük sem ment férjhez, s nem emlékeznek arra, hogy valaha is egymástól távol töltöttek volna el egy napot. „Nagyon sikeres életük volt: áthajóztak a Földközi-tengeren, mindketten kipróbálták a török dohányt, de utána többet egyikőjük sem gyújtott rá” - mondta el Geraldine Lythgoe, az idősek otthonának igazgatónője. „Alice-t 91 évesen megbüntették gyorshajtásért. Nellie soha nem vezetett, ám ő volt a másodpilóta. Csak elővették a térképet, és együtt indultak útnak mindenfelé” - tette hozzá. Az ikrek hosszú életének titka a boldogság és a szoros összetartozás. „Amíg együtt vannak, biztos vagyok benne, hogy boldogok is maradnak” - mondta Lythgoe aszszony. (AP)