Vissza a tartalomjegyzékhez

Pál Imre
Nagy a Barcelona jövője

A világ legdrágább játékosa. E szavakkal köszöntötte a Nemzeti Sport (NS) az évtized magyar kézilabda átigazolását.
Azt, hogy a Pick-Szeged 19 éves balátlövője Nagy László szép jövő előtt áll, már évekkel ezelőtt lehetett tudni, mikor barátjával Buday Dániellel együtt, 16 évesen felkerültek a szegedi együttes felnőtt csapatához. (Bár kevesen tudják róla, az elején kosárlabdázott is, de a sikerek a kézi felé billentették a mérleg nyelvét.)

Róla és a korosztályáról mindenképpen meg kell említeni, hogy sokra hívatott. Az ifjúsági válogatottal megnyerték az Európa-bajnokságot, ahol Nagyot a torna All-Star csapatába is beválogatták. Most, hogy a felnőtt válogatottnál egy generációváltás zajlik, egyre több szerepet kap.
A Barcelonával már előszerződésben lévő ifjú titán az elmúlt napokban hétéves időtartamra kötelezte el magát a spanyol klubcsapathoz. Még lehet, hogy a tanulmányait is függőben kell hagynia, de ezt sajnálná, mert a diploma megszerzése is nagyon fontos a számára. Információink, és más médiumokban megjelent hírek szerint is úgy tudni, hogy a kézilabdás átigazolásában az anyagiak is nagy szerepet játszottak. A Tisza-parti alakulatnál tisztában voltak azzal, hogy ha most elengedik a válogatott átlövőt, sokkal inkább profitálhatnak az üzletből, mint két év múlva, mikor lejár a szegedi szerződése. Ebben az esetben jóval olcsóbban elvihette volna bármelyik „kérője”.
Azt még előre nem lehet tudni, hogy a Barcelona legújabb szerzeményének javára válik-e ez az előrehozott csapatváltás. Tény, hogy Európa első számú klubcsapata csak sztárokból van összerakva - de ami ennél is fontosabb - kész játékosokból. Hajdú János szövetségi kapitány sikernek tartja a dolgot, és bízik abban, hogy Laciból Barcelonában sztárt nevelnek. Biztos sokan osztják a véleményét, viszont egyes szakemberek véleménye szerint jó lett volna, ha a fiatal sportoló néhány évig, még a magyar mezőnyben tanulja a kézilabda mesterségét: Mocsai Lajos, a női válogatott szövetségi kapitánya is ezt a meglátást fogalmazta meg az NS-nek adott nyilatkozatában. Szerinte, kiforratlan játékosról van szó és a katalán városban nem a tehetséggondozás lesz a feladat.
A magyar norvég vb-selejtező mérkőzés után maga az érintett is „bevallotta”: „mindent meg kell tennem azért, hogy én oda kész játékosként kerüljek, még egy évet itt akarok játszani, jó itt Szegeden.”