Vissza a tartalomjegyzékhez

Hortobágyi Péter
Barrichello türelmetlen

A kanadai futam teljes Ferrari sikert hozott. Az élről induló Schumacher - véget vetve a pole pozíció 12 futam óta tartó átkának - Barrichello és Fisichella előtt szerezte meg idei ötödik futamgyőzelmét. A fennmaradó három pontszerző helyen Häkkinen, Verstappen és Trulli osztozott.

A McLaren 500. versenye látszólag jól indult. Coulthard tapadt Schumira, elhúztak a többiektől, a párharc azonban elmaradt, mert a skót 10 másodperces büntetést kapott. „Az egész az én hibám volt, mert a felvezető kört pontosan a rajtvonalról akartam kezdeni. Oda akartam gurulni, de a motor lefulladt, és a szerelőknek újra kellett indítaniuk, így nem tudtam időben elindulni. Szabálytalankodtam, de ez nem járt előnyszerzéssel. A döntnökök egy izgalmas versenytől fosztották meg a nézőket.” Izgalomban ennek ellenére sem volt hiány, hiszen a meglepően sok előzés mellett az eső is eleredt. A kicsúszások, ütközések mellett a befutó is emlékezetes volt, Schumacher csupán 147 ezreddel előzte meg Barrichellót.
„Gratulálok a csapat kiváló munkájához, és köszönöm Rubensnek, hogy az utolsó körben nem előzött meg” - nyilatkozta a német, akinek a jobb hátsó fék hűtése nem működött tökéletesen. „Ferraris pályafutásom végét jelentette volna, ha az előzetes megállapodás ellenére megelőzöm Schumit. Nehéz megemészteni, hogy azért nem nyerhetek, mert a csapatérdek ezt kívánja. Jean Todt megígérte, hogy eljön majd az én időm is, a kérdés csak az, hogy mikor” - bírálta csapatát a futamot még nem nyert brazil.
Fisichella jó teljesítménye egyrészt vezetési tudásának, másrészt a csapat boksz-stratégiájának volt köszönhető. Munkaadóján, a Benettonon sokat lendített, hogy a csapat élére visszatért Flavio Briatore, akinek legújabb „fejlesztési terve”, hogy megszabadul az idén még pont nélküli Wurztól. A verseny hőse a holland Jos Verstappen volt, aki a zuhogó esőben is fantasztikusan terelgette autóját, kockázatos, de ugyanakkor csodálatos előzéseket bemutatva.
Csalódást leginkább Mika Häkkinen teljesítménye keltett. A rajtnál ketten is megelőzték, ezt követően szürkén versenyezve sem szárazon, sem vízen nem tudott a dobogós helyért harcolni.
A világbajnokság eldőlni látszik, bár ezt Schumi cáfolja: „Vezetek, de ünnepelni csak akkor szabad, ha a siker matematikailag is biztos.” A németnek igaza van, de érdemes megjegyezni, hogy tavaly Mikának 76 pont is elég volt a győzelemhez, és ugye most Schumacher 56-nál jár.