Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Jaj annak, aki elveszti a fejét

A csoportmérkőzések után már csak nyolc csapatkapitány reménykedhet abban, hogy magasba emelheti a győzelemért járó Henri De-launay-kupát. Az Európa-bajnokság negyeddöntője érdekes párosításokat hozott.
Szombaton hatkor kezdődik a portugál-török összecsapás. A luzitánok mindenkit megvertek a Halálcsoportban. Sergio Conceicao a németek elleni 3-0-s mérkőzésen mesterhármast ért el, az Eb-k története során ilyet csak kevesen vittek véghez, például Van Basten vagy Platini.


Továbbmenetelnek a döntő felé. Nem lehet kiengedni    Fotó: Reuters

A török Hakan Sükür a belgák elleni mérkőzésen „csak” kettőt hintett, ám a „Boszporusz Bikája” legalább olyan boldog volt, mint portugál kollégája. A török válogatott megszerezte története első továbbjutását. Hakan Sükür ősztől valószínűleg az Internazionale szolgálatába áll.
Érdekes, de a török szurkolók visszafogottan vették tudomásul kedvenceik továbbjutását. Ankarában csupán 150 szurkoló skandálta, hogy „Törökország a legnagyobb”. A félholdasok továbbjutása nem lett volna olyan sima, ha nincs a belga kapus, De Wilde. „Azért nyertünk, mert Allah és De Wilde úgy akarta” - mondták a törökök.
Kerimoglu Tugay számára már véget ért az Európa-bajnokság, a csapat vezetői ugyanis kizárták a törökök keretéből.
Tugayt a belgák ellen lecserélték. A játékos a kispadhoz érve edzőjéhez vágta a mezét. Tugay állítása szerint „megbocsáthatatlan” tettét azért követte el, mert nagyon feszült idegállapotban volt.
Ugyancsak szombaton, háromnegyed kilenckor indul útjára a labda az Olaszország-Románia mérkőzésen. Az olaszok minden csoporttársukat megverték, legutóbbi mérkőzésükkel mégsem volt elégedett a hazai sajtó.
„A harmatgyenge olasz B-válogatott óriási szerencsével győzte le Svédországot. Del Piero fantasztikus gólt lőtt, a többit felejtsük el” - írta a La Gazzetta dello Sport. A Corriere della Sera már a jövőbe tekint: „Most kezdődik a tortúra a kieséses rendszerrel egészen a fináléig. Jaj annak, aki elveszti a fejét!”
Román részről óriási dolognak tartják a negyeddöntőbe jutást. A 22 milliós lakosság legalább negyede, több mint ötmillió ember ünnepelte az utcákon a labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki sikerét.
Jenei Imre szövetségi kapitány az olaszok ellen sem tartja esélytelennek csapatát. „Olaszország hasonló stílusban játszik, mint mi, az dönt, melyik csapat választ jobb taktikát” - árulta el Jenei, majd hozzátette, hogy azért is örül a sikernek, mert politikai szinten mindent megtettek annak érdekében, hogy Románia kiessen a tornáról.
Aki az olasz-román párharcot megnyeri, az a vasárnap hatkor kezdődő holland-jugoszláv találkozó győztesével küzdhet meg a döntőbe jutásért.
Az Európa-bajnokság eddigi egyetlen szabadrúgásgólját egy holland, Frank de Boer szerezte a franciák ellen (3-2). De Boer csapata esélyéről a következőképpen vélekedik: „A spanyolok erősebbek, mint a jugoszlávok, ráadásul leendő ellenfelünknél sárga és piros lapok miatt többen is hiányozni fognak, ez a mi előnyünkre szolgálhat.”
Való igaz, a jugoszlávok idáig minden mérkőzésüket tíz emberrel fejezték be, emberhátrányból mégis négy gólt lőttek. A spanyolok elleni mérkőzésükön pedig a 92. percben még 3-2-re vezettek (Knézy Jenő szokásához híven már be is jelentette a jugoszláv-norvég továbbjutást), a 93. percben egyenlítettek a spanyolok, a 95. percben pedig berúgták a továbbjutást jelentő góljukat (4-3).


A spanyol Mendieta góllal koronázta meg egész heti kiváló teljesítményét     Fotó: Reuters

Magyaros hajrájuknak köszönhetően a jugoszlávok csak másodikként jutottak tovább, a norvégok pedig kiestek. „Norvégia senkinek sem fog hiányozni!” - értékelték a norvégok saját teljesítményüket.
A jugoszláv lapok keményebben fogalmaztak, a francia bírót csalónak titulálták, aki kiállítással és tizenegyessel sújtotta őket, majd addig vezette a meccset, amíg ki nem kaptak. A Sportski Zurnal szerint a továbbjutás mégis azt jelenti, hogy „a csapat erősebb, mint az UEFA”. „Győzedelmeskedtünk az igazságtalanság felett” - írta a Vecernje Novosti.
A spanyolok a plávikkal ellentétben a hit diadalának könyvelték el Raúlék sikerét. Az El Mundo szerint a válogatott „két perc őrület” alatt „a lehetetlent vitte végbe”. José Antonio Camacho csapata a francia válogatottal mérkőzik az elődöntőbe kerülésért. A tréner szerint még mindig jobb a világbajnokkal játszani, mint a hazai közönség támogatását élvező hollandokkal.