Vissza a tartalomjegyzékhez

Baumgartner Nikolett
Ti vagytok a gyalázat

A sokat bírált Matthäus, aki már a múlt héten hazautazását fontolgatta, most már Erich Ribbeck néhai német szövetségi kapitány beleegyezése nélkül is Németországba repülhetett. A keddi Eb-mérkőzés következtében nem volt magányos az útja, a hűséges társak, Oliver Kahn kapus, Mehmet Scholl, Jens Jeremies, Dietmar Hamann, Thomas Hassler elkísérhették a válogatottból immár véglegesen távozó német futballistát, hiszen mindannyiuk számára véget ért a kontinensbajnokság. Az már a bajnokság kezdete előtt nyilvánvalóan látszott, hogy öregek a fiúk, de hogy ennyire…


Csalódott angol szurkolók. Gyászolják csapatuk kiesését    Fotó: Reuters

A német válogatott történetének leggyengébb eredményével hagyta háta mögött az Eb-t. Az angolokkal vívott küzdelem kemény találkozó volt mind a két fél számára, de végül az angolokban támasztott reményeket a továbbjutást illetően (1-0). A németek kiesése már ekkor ott lebegett mindenki szeme előtt. Aki azonban egy becsületes, méltó búcsúmérkőzést várt a portugálokkal szembeni harcban, az nagyot csalódhatott. A portugál válogatott B-csapata három góllal lemosta a pályáról a címvédőket. A boldog győztesek csak azt sajnálják, hogy a németek semmilyen ellenállást nem fejtettek ki.
„Nagyon szégyellem magam, botrányosan játszottunk. Nem is értem, mi történt velünk” - nyilatkozta Oliver Kahn. Erich Ribbeck szerint az első félidőben elfogadható teljesítményt nyújtottak, de utána a portugálok átvették az uralmat. Ő egyébként 50 százalékosnak érzi magát, hiszen a két feladatból egyet teljesített: a válogatott kijutott az Eb-re, csak a másik, az elődöntőbe való bekerülés nem sikerült. A német lapok másként értékelik a történteket. A Bild címoldalán ezt olvashattuk: „Egész Németország miattatok szégyenkezik”, illetve a belső oldalon: „Ti vagytok a gyalázat!”. A lap osztályzásában, mely 1-től 6-ig terjed (1-es a legjobb), a portugálok kettes-hármas jegyei mellett minden német hetest kapott, mondván, hogy teljesítményükhöz nem elégséges a hatfokú skála. A Berliner Kurier halottnak nyilvánította a német labdarúgást, temetését harmadosztályúnak minősítve. A közvélemény egyhangúlag minden idők legroszszabb német válogatottjának tartja a leszerepelt gárdát, amit már bírálni sem érdemes, mert a kajánság is túl nagy megtiszteltetés volna számára. A Der Tagesspiel bele sem mer gondolni, mihez vezetett volna, ha a portugálok a legjobb összeállításukban jelennek meg. Nem közölte a legsiralmasabban játszók neveit, mert ezzel nem akarta megszépíteni a többiek teljesítményét, de azért azt tanácsolta Hamann-nak, hogy továbbra is Angliában játsszon, mert otthon aligha fog ajánlatot kapni. Matthäusnak pedig a focizás befejezését javasolta.
Erich Ribbeck a mérkőzés másnapján eleget tett az elvárásoknak, és lemondott posztjáról, melyet a Német Labdarúgó Szövetség elnöke tudomásul vett. Úgy néz ki, kétéves átmeneti időszakra az olasz Giovanni Trapattoni veszi át az igazgatást, majd Christoph Daum, a Bayer Leverkusen jelenlegi szakvezetője venné kezelésbe a válogatottat.
A 3-0-ás hidegzuhany után a 12 német válogatott labdarúgó az italban keresett vigasztalást, melynek következtében hajnalig hangoskodtak szálláshelyükön. Egy fül- és szemtanú, a Kicker lap főmunkatársa, aki éjjel háromkor óriási üvöltözésre és poharak röpülésére ébredt, nem volt hajlandó neveket mondani, mivel nem akart senkinek sem ártani.
Az angol-román mérkőzés továbbjutója egészen a 89. percig Anglia volt, de Neville szabálytalanságának következtében Románia értékesítette a tizenegyest, és 3-2-es győzelmével kivívta a negyeddöntőbe való jutást Portugália mögött . Az angolok kiesése szintén nagy port kavart, persze leégésükkel azért a németeket nem szárnyalják túl. A két válogatott között az egy gól mellett az is különbség, hogy az angol szövetségi kapitány, Kevin Keegan nem hajlandó lemondani. „Én már a jövőbe tekintek, hiszen október 7-én a Wembley-stadionban a Németország elleni mérkőzéssel megkezdődnek a világbajnoki selejtezők, nekem az a dolgom, hogy addigra felrázzam a csapatot. Most mindenki el van keseredve, de igazán csak a vereségből lehet tanulni. Kemény csapás volt a keddi fiaskó, de túléljük” - nyilatkozta Keegan.
Az angol szurkolók meglepően higgadtan és csöndesen vették tudomásul a történteket, semmilyen cirkuszra nem került sor. A lapok azonban éles kritikát fogalmaztak meg.
„Nincs szükségünk arra, hogy az UEFA kizárjon minket, ki tudjuk ejteni magunkat külső segítség nélkül is. Shearer sírva búcsúzott a válogatottól, mi nem sírunk, mert ez volt az utolsó meccse” - írta a The Mirror. Az angolok is többnyire a friss, fiatalos lendületet hiányolják csapatukból, úgy érzik, hogy „csak a németek bénábbak náluk”.