Vissza a tartalomjegyzékhez

Vajdasági tudósítónktól
A focisták népszerűbbek az ellenzéknél

Újabb politikai merénylet történt Jugoszláviában: otthonában rálőttek Vuk Draskovicsra, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SzMM) elnökére. Az utóbbi időben népszerűségéből sokat veszített politikus könnyebb sérüléseket szenvedett. A közvélemény Miloseviccsel szembenálló része a szerintük kompromittálódott ellenzéki öregek helyett az Ellenállás Diákmozgalomban látja a változás lehetőségét.


A Vuk Draskovics elleni merénylet gyanúsítottjai őrizetben. Tart a leszámoláshullám     Fotó: Reuters

Donica Draskovics, a pártelnök felesége kijelentette, a férje elleni merénylet mögött Szlobodan Milosevics és felesége, Mira Markovics áll, s az ő halálosztagaik, amelyek letarolják Szerbiát, most pedig Montenegrót is. Draskovics egyébként már napok óta testőrök nélkül végzi munkáját, mivel május 31-én Oroszországban tett hivatalos látogatása után testőreit letartóztatták. Az ő letartóztatásuk arra enged következtetni, hogy a Draskovics elleni merényletet jó előre megtervezték. Az utóbbi időben rájár a rúd Draskovicsra, hisz május 27-én félmilliós tömeget várt tüntetésre, de csak mintegy harmincezren voltak kíváncsiak a szónokokra.
A cselekvésképtelen ellenzékből kiábrándult belgrádiak inkább strandolnak - az Ada Cigonliján, Belgrád legismertebb fürdőhelyén százezrek voltak -, vagy az Eb-továbbjutó válogatottnak szurkolnak. Draskovics hívei és szimpatizánsai ezen a napon távolmaradásukkal demonstráltak, mivel szerintük az ellenzék nem képes kieszközölni az annyira szükséges rendszerváltást. „Az ellenzéki vezérek tíz éve a színen vannak, és mindegyikük saját vélt nagyságával van eltelve” - mondta a kicsire sikeredett nagygyűlést követően Mile Isakov, a vajdasági reformisták elnöke. „Egyes ellenzéki vezérek anyagilag nagyon jól állnak, társadalmi státusuk gyakorlatilag az államfőének felel meg. Radikális változások esetén mindezt kockáztatnák. Ezeket a vezéreket inkább aggasztja az a tény, hogy ha sikerül kieszközölni a választásokat, s egy-két év múlva sor kerülne az első valódi demokratikus választásokra, akkor ez idő alatt fény derülne piszkos ügyleteikre. Kiderülne, ki folytatott titkos tárgyalásokat a rezsimmel, és ki hogyan gazdagodott meg. Ez bizonytalanságuk és tartózkodásuk valódi oka, hiszen félnek, hogy elveszítenék a választópolgárok bizalmát. Ezzel magyarázható, hogy egyesek tudatosan ássák alá a demokratikus ellenzék akcióit” - véli Isakov.
Minden jel arra utal, hogy az ellenzéki összefogásnak befellegzett, hacsak az Ellenállás Diákmozgalomnak nem sikerül ráncba szednie az urakat. A változásokat sürgető szerbek többsége inkább ezekben a fiatalokban bízik. Nem véletlen, hogy a hatalom szervezetten vadászik az Ellenállás fiataljaira. A másik oldalon viszont továbbra is folyik a Milosevicset éltető kampány. A jugoszláv katonaság vezérkara például indítványozta, hogy Milosevicset a „Jugoszlávia védelme és biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű döntések meghozatalában tanúsított személyes bátorságáért és eltökéltségéért, amivel elkápráztatta az egész békeszerető emberiséget, a Néphős Érdemrenddel tüntessék ki”. „A főparancsnok államférfiúi bölcsessége és rátermettsége, továbbá egyéni bátorsága (…) olyan államférfiak és hadvezérek sorába iktatja, amilyenek nemigen vannak a világ újabb kori történelmében” - áll a vezérkar indítványában.