Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Nyugdíjemelés kilátásban

Szeptemberben vagy októberben dől el, hogy milyen mértékű lesz az egész évre vonatkozó pótlólagos nyugdíjemelés - közölte a miniszterelnök az Idősügyi Tanács ülésén. A nyugdíjasok egyesülete 2,5-3 százalékos emelésre számít. A kormányfő azt azonban nem tudta megígérni, hogy az 1995 és 1998 között elszenvedett 12 százalékos értékvesztést utólagosan pótolni fogják. (MTI)


Borúlátóbb várakozás

Közel a januári szintre (62 százalékra) esett vissza a nagyvállalatok gazdasági várakozása júniusban. A májusi konjunktúraindexhez (71 százalék) viszonyított 9 százalékos visszaesés főleg a dollár erősödésének tudható be, s emiatt a megkérdezett vállalkozók úgy látják, hogy a gazdaság növekedési üteme az év hátralevő részében nem erősödik. Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet TOP-100 konjunktúrafelméréséből az is kiderül, hogy a cégek többsége borúlátóbban ítéli meg a gazdasági kilátásokat, és - igaz csak 4 százalék erejéig, de - megjelentek azok is, akik szerint romlani fog a teljesítmény. (Ecostat)


Milliárdok nyomorban

Az emberiség egynegyede a nyomorszint alatt él - állapította meg a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) ez évi jelentésében. Másfél milliárd azon férfiak és nők száma, akiknek napi megélhetésére egy dollárnál kevesebb jut. A fejlődő országokban a lakosság egyharmada él napi egy dollárnál kevesebből, az öt év alatti gyermekek 30 százalékának súlya kisebb a normálisnál. Fekete-Afrika és Dél-Ázsia lakóinak 40 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, arányuk azonban tovább növekszik. (MTI)