Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Jövedéki termék lesz a bor

Az Európai Unió által előírt jogharmonizáció következtében augusztustól jövedéki termék lesz a bor. Az új szabályok nemcsak a bortermelőkre, hanem a szőlőtermelőkre is vonatkoznak. A jövedéki adó mértéke literenként szőlőborra 5 forint, egyéb borra 20 forint, így tehát biztosra vehető, hogy áremelkedés lesz az ősszel. Nagykorú családtagonként azonban évi 250, háztartásonként legfeljebb ezer liter menynyiségig saját bor után nem kell adót fizetni.

Szőlőtermelőnek az a személy minősül, aki 500 négyzetméternél nagyobb szőlőterületet művel, és nem állít elő bort. Nekik be kell jelentkezniük a vámhatósághoz, pincekönyvet kell vezetniük, amelybe a termelt és értékesített mennyiséget is fel kell jegyezni. Szőlőt ezentúl csak borkísérő okmánnyal lehet szállítani.
A bortermelőknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük: egyszerűsített adóraktári engedélyt kell kérniük, és pincekönyvet kell vezetniük. További terhet jelent, hogy a tárolt és a szállított bor után jövedéki biztosítékot kell letétbe helyezni. Az üveges és kannás borokon ezentúl zárjegyekkel találkozhatunk. A borzárjegy palackos kiszerelésnél darabonként 20 forint, kannás kiszerelésnél 600 forint értékű lesz. Mind a szőlő- mind a bortermelőknek június 30-ig kell jelentkezniük a vámhatóságnál. A szabályok be nem tartása esetén a szőlő- és bortermelőket komoly bírságok fenyegetik.