Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Gázos helyzet a Molnál

A személyi változás nem módosítja a Mol regionális stratégiáját - mondta lapunknak Antalffy Krisztina, a cég kommunikációs igazgatója, kommentálva Csák Jánosnak, a Mol igazgatósága elnökének váratlan lemondását. Csák döntése összefüggésben van a kormánynak azzal a határozatával, hogy a gáz árát 12 százalékkal emeli. „Lemondásommal lehetővé kívánom tenni, hogy a vállalat vezetése az új helyzetben meghatározza a gázüzletág és a vállalat jövőjét” - áll az elnök lemondó közleményében.

A gázáremelés körüli huzavona lassan egyéves, vesztese egyértelműen a Mol, hiszen a cég tőzsdei részvényei egyharmadával érnek kevesebbet. A kabinet keddi bejelentését követően egy nap alatt 5 százalékot esett a cég részvényeinek árfolyama.
A kormány kezdettől hangsúlyozta, hogy 12 százaléknál nagyobb arányban nem engedélyezi a gáz árának emelését, ezt azonban kevesellte a legnagyobb hazai cég. Indoka szerint több tízmilliárdos veszteség éri őt, mivel a gáz ára az olaj világpiaci árával együtt mozog. Amíg az olaj ára tavaly év elején még csak 11 dollár volt hordónként, mára a 30 dollárt is meghaladja, s ezt a költségnövekedést a kormány nem engedi érvényesíteni, mivel az hatással lenne az inflációra. Csák János a Népszabadságnak adott interjújában kifejtette: egy magáncég részvényeseit nem lehet arra kényszeríteni, hogy egyes makrogazdasági célokat támogassanak. A gázár emelését pedig szociálpolitikával kell ellensúlyoznia a kormánynak. Elmondta, hogy ha nem tudnak megegyezni a gázárszabályozás alapkérdéseiben, a Mol regionális stratégiája veszélybe kerül, mivel nem lesz elég forrás a célok megvalósításához.
A kommunikációs igazgató szerint a veszteség tényleges mértéke a második félévben lesz csak látható, de előreláthatólag 100 milliárd forintra tehető az egész gázvertikum vesztesége a kormány döntése miatt. Lapzártánk után, pénteken ül össze a Mol igazgatótanácsa, hogy mérlegelje a kialakult helyzetet, és döntsön a stratégiai kérdésekben. A további benzináremeléssel kapcsolatban Antalffy Krisztina elmondta, hogy a cég a továbbiakban is a piaci folyamatokat követi az árképzésben. A politikai nyomás és a lakossági elégedetlenkedés ellenére a Mol mint magáncég ezután is az üzleti szempontokat tartja szem előtt.