Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Pihenés falun

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint hazánkban évről évre egyre többen döntenek a belföldi nyaralás mellett. Ezt mutatja a belföldi turizmusból származó szállodai bevételeknek az előző évekhez viszonyított 18 százalékos növekedése is. A szakemberek szerint a hazai turizmus fejlődésében nagy szerepe van az üdülési csekkeknek. A SZOT-üdülők kora lejárt, és úgy tűnik, napjainkban egyre inkább a falusi turizmus lép a helyükbe.

A Falusi Turizmus Centrum tájékoztatása szerint náluk tízezer szálláshely közül választhatnak az érdeklődők, a kínálat skálája igen széles: a legolcsóbb kempingtől (körülbelül 500 forint/fő) a fejenként napi 200 ezer forintos luxusszállodai lehetőségekig bezáróan gazdag választék várja az érdeklődőket. Egyébként idén is a panziós elhelyezések bizonyulnak a legkeresettebbeknek, a háziakkal való falusi együttélést - amilyen nagy keletje és színvonala van nyugaton - nálunk még nem annyira keresik a pihenni vágyók. A kínálat folyamatos, tehát aki csak most szeretné eldönteni, hogy hol tölti a nyári szabadságát, az naponta megújuló adatbázisból válogathat.
Panzió kétezer forint alatt nem található, általában 3-5 ezer forint között kell fizetni fejenként egy éjszakáért. Az esetek többségében a gyermekek részére 10-14 éves korig 40-50 százalékos kedvezményt adnak.
Idén az Őrség a sláger, előfordul, hogy az irodára naponta húsz erre vonatkozó igény is befut, Szabolcsot viszont hanyagolják a turisták. A falusi turizmus keretében üdülni vágyók többnyire minimum 1500 forintos napi szállásárakkal számolhatnak fejenként, ez természetesen függ a környezet és az elhelyezés színvonalától is. Mindent összevetve egy egyhetes belföldi nyaralást - szállással, étkezéssel, utazással együtt - egy négytagú család nem nagyon úsz meg 70 ezer forint alatt.
A falusi vendéglátóhelyek többségükben elfogadják az üdülési csekkeket. Az üdülési csekkhez egyrészt inaktívak tudnak hozzájutni, ez nekik alanyi jogon jár, és mértéke a jövedelemtől függően legfeljebb 10 ezer forint. A csekkek már az év elején elfogytak, így létrehoztak egy pótkeretet, de ezt már csak a gyeden, gyesen lévő anyukák igényelhetik. Másik módja a csekk beszerzésének, amikor a dolgozó a munkáltatója által jut hozzá, ilyenkor a cég adómentesen, mintegy természetbeni juttatásként adja ezt a munkavállalójának, maximum 20 ezer forint értékben.
Amennyiben ezt a két lehetőséget összeadjuk, azaz a gyesen lévő anyuka 10 ezer forintos üdülési csekkjét hozzáadjuk a férj munkáltatójától kapott 20 ezer forintos csekkjéhez, ez maximum 30 ezer forintos támogatást jelent egy családi nyaralás esetén.
(Bővebb információk: Falusi-Tanyai Turizmus Centrum Bt. 1074 Bp., Dohány u. 86. Tel.: 343-4130, 321-2426 Fax: 321-4396 E-mail: )