Vissza a tartalomjegyzékhez

Ignácz Valéria
Felhevülve a mélységbe

„Természetesen azért megyünk szabadságra, mert regenerálódni szeretnénk, de ez nem azt jelenti, hogy csak zabálni és inni kell, két hét alatt behozni az egész évi lemaradást” - állítja Dr. Klabuzai Zoltán, a siófoki kórház baleseti sebészetének főorvosa, aki három évtizedes pályafutása alapján úgy látja: az üdülőhelyi balesetek fő oka a nyaralók hirtelen megváltozó mentalitása, vagyis hogy vakációs időszakban sokan „elfelejtenek” gondolkodni.

„Amikor kórházunk elkezdte működését, a két Németország még nem egyesült. Köztudott, hogy a keletnémetek és a nyugatnémetek itt, a Balatonnál találkoztak. Örültek, hogy az egyik család találkozik a másikkal, és természetesen ittak. Mivel hozzászoktak a gyorsan mélyülő tengerhez, itt is fejest ugrottak a stégről. Ez sajnos sokszor egyet jelentett a halállal, mert nyakcsigolyájuk eltört, és a gerincvelő elszakadt” - eleveníti fel a rendszerváltást megelőző korszak jellemző és intő emlékeit a főorvos.
A motorcsónak-balesetek már nem jellemzőek a Balatonnál, mivel e járműveket kitiltották a magyar tengerről. „Egyszer egy fiatalembert hoztak be, pontosabban egy hullát, egy hatalmas, izmos embert. Feküdt az asztalon, semmiféle életjelet nem adott, és ki volt vérezve. Elölről nem látszott rajta semmi. Nem is értettük, mi történt. Akkor mondtam, fordítsák a hátára, és láttuk, hogy mint a hering, fel volt szabdalva. Kiderült, hogy motorcsónakázott, majd a jármű orráról véletlenül belebukott a vízbe. A motorcsónak végigment rajta, a propeller szántotta fel a hátát” - meséli a horrorfilmbe illő történetet Klabuzai doktor.
Pomucz Tamás vitorlázó Európa-bajnok úgy véli: ahhoz képest, hogy az emberek mennyire felelőtlenek, meglepően kevés a baleset. „Az emberek nem ismerik a vízmélységet. Azt hiszik, hogy beeveztek, vagy bevízibicikliztek 2-300 métert, és ott már mély víz van: beleugranak, és kész is a baleset.”
Pomucz szerint a viharjelzés is speciális helyzeteket teremthet. „A meteorológusok nem viccből teszik ki a jelzést, de ha ilyen esetben néhányszor nem tör ki vihar, a vészjelzés hitelét veszti az emberek szemében. Azt hiszik, hogy elkerüli a Balatont, és mit sem törődve, tovább lubickolnak a tóban.”
A vitorlázó szerint tudni lehet az ég jeleiből, hogy mi következik. Sokkal kevesebb a rizikófaktor abban az esetben, ha fel vagyunk rá készülve, és nem ér minket váratlanul a vihar - teszi hozzá.
Az úszással kapcsolatban nagyon fontos tudatosítani, hogy egészen más egy uszodában úszkálni, ahol part van, és biztonságban érzi magát az ember, és egészen más a nyílt vízen úszni, ahol a legkisebb hullám is sokszorosa egy uszodai hullámverésnek - hívja fel figyelmünket egy fontos tényezőre
Kutasi Gábor, a siófoki Vízirendészeti Rendőrörs parancsnoka. Kutasi szerint a jellegzetes vízi balesetek általában fürdőeszközről történnek. Az emberek kimelegszenek, és a vízbe ugrás előtt nem mosakodnak le, pedig a szervezetnek fokozatosan kell átvennie a megfelelő hőmérsékletet. Körülbelül két héttel ezelőtt történt a következő szomorú eset: egy apa és 13 éves lánya csónakkal bementek a Balatonba. Már mély vízben eveztek, amikor a kislány megkérte az édesapját, hogy hadd mártózzon meg a csónak mellett. Az apa megengedte, noha a kislány nem tudott úszni. Ahogy beleugrott a vízbe, véletlenül ellökte magától a csónakot. Megijedt, és elkezdett kiabálni. Az édesapja természetesen segítségére sietett, de mivel felhevült testtel ugrott a vízbe, görcsöt kapott és elmerült. A 13 éves kislány a hajánál fogva tartotta édesapját egy darabig - ameddig csak tudta. A kislánynak az volt a nagy szerencséje, hogy a közelben vízibiciklizők meghallották a segélykiáltást, és segítségére siettek. Sajnos az édesapa meghalt.
„A strandon meg kell érdeklődni a terület adottságait, sajátosságait, azt, hogy milyen messzire lehet bemenni, vagy van-e valamilyen balesetei forrás, gödör vagy ilyesmi” - mondja Kutasi parancsnok.