Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kódolva

Soha nem tapasztalt hangnem lopózott be a fővárosi önkormányzatba, amióta a MIÉP is frakcióval rendelkezik - jelentette ki lapunknak Kollár György szabaddemokrata képviselő, akit pártja az eddig elhangzott és általuk antiszemitának, irredentának vagy útszélinek tartott MIÉP-es hozzászólások összegyűjtésével bízott meg. A politikus elmondta: nem kívánják jogi útra terelni a dolgot, céljuk az, hogy a MIÉP-et az önkormányzatba juttató választópolgárok szembesüljenek azzal, kikre is adták szavazatukat.

A szabaddemokraták számára akkor telt be a pohár, amikor egy önkormányzati vita során Schuster Lóránt MIÉP-es képviselő kijelentette: „Akkor lesz rend, ha az SZDSZ három madara, a roth, a weiss és a grün végleg elszáll.” A képviselő később tagadta, hogy kijelentése antiszemita lett volna, de a „megfejtést” lapunk megkeresésére sem kívánta közölni. Mint mondta, a sajtó részéről az lenne a korrekt eljárás, ha nemcsak ezt az egy mondatot ismertetné az olvasókkal, hanem a teljes vitát, valamint az annak hátterében álló - és szerinte - korrupciógyanús ügyet is tárgyalná.
Kollár György ezzel szemben úgy véli: Schuster kijelentése a metakommunikatív antiszemitizmus kategóriájába sorolandó, melynek az a lényege, hogy bár szó szerint nem becsmérli a zsidóságot, „mindenki érti, miről van szó”. A szabaddemokraták felkéréssel fordulnak Demszky Gábor főpolgármesterhez, hogy hasonló esetekben ezentúl utasítsa rendre a felszólalót.