Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Egy félreértett üdvözlés

Csupán annyit mondott valaki, hogy „Hi, Jack!”, azaz „Szervusz, Jack!”. Ez azonban elég volt ahhoz, hogy a detroiti repülőtéren készenléti állapotot okozzon. Véletlenül bekapcsolva hagytak egy mikrofont, és így hallani lehetett, amikor valaki az egyik repülőgép fedélzetén üdvözli a másodpilótát. „A toronyban azonban azt hallották, hogy »hijack«, ami azt jelenti, hogy repülőgép-eltérítés” - mondta el Rick Crigger rendőrhadnagy. Az oaklandi nemzetközi repülőtér irányítótornyának dolgozói azonnal értesítették a warterfordi rendőrséget. „Ezen felül a helyszínre kivezényeltek még egy rendőralakulatot, az Oakland megyei rendőrség különleges alakulatát, az FBI-t és más szövetségi hatóságokat is” - tette hozzá a hadnagy. Felszólították a pilótát, hogy forduljon vissza, majd ellenőrizték a repülőtiszt személyazonosságát. Miután a riadó elmúlt, mindenki csak nevetett a félreértésen. „Előreláthatólag olyan szabályzat bevezetését tervezik, amely szerint Jack nevű férfi nem alkalmazható pilótaként” - nyilatkozta Chuck Jehl rendőrkapitány. (USA Today)


A gekkó ereje

Atomenergia teszi a gekko ujjait a leginkább tapadóvá a természetben - állítják a tudósok. A kutatók a gyíkok azon tulajdonságát igyekeznek mesterségesen reprodukálni, mellyel az bármely teljesen sík felületen képes felkúszni - s ha ez ilyen hatékonysággal sikerülne, az milliókat érne. A gekkók hasonlóan néznek ki Dél-Európában és a trópusokon is, ahol az éjjeli gyíkok erőfeszítés nélkül futkároznak a falakon és a plafonon. Amerikai biológusok és mérnökök egy csoportja kimutatta, hogy a gekkókat a Van der Walls-kötésben levő erő teszi erre képessé, amely a molekulák közti vonzást idézi elő. A gyíkok ujjhegyein található mikroszkopikus szőrszálak apró párnácskákban végződnek, melyek molekulái képesek annyira közel kerülni a felülethez, amelyen a gyík közlekedik, hogy akár tükörsima felületre is képes odaragadni - még vákuumban is - holott ilyenkor tapadás nem jöhetne létre. A tudósok kutatásaikat a délkelet-ázsiai Tokay gekkón végezték - melynek kétmillió szőrszál található az ujjvégein - és megállapították, hogy a tapadóerő ezerszer nagyobb még annál is, ami a gyíkot egyáltalán képessé teszi arra, hogy a falon kússzon. A közelmúltban egy IS Robotics Inc nevű amerikai céggel közösen megalkottak egy mechanikus gyíkot, mely a gekkó azon mozdulatsorát utánozza, mellyel felkúszik a falon. Bár jelen pillanatban a robot rögzítéséhez ragasztót használnak, a cél a sokkal hatékonyabb, a gekkóéhoz hasonló apró szőrök reprodukálása. (Ananova)


Elcsent óriáskerék

Massachusettsben, Bostonban egy óriáskereket loptak el a zsúfolt utcáról fényes nappal anélkül, hogy bárki észrevette volna. Az óriáskereket, amely több mint 40 láb, azaz 12 méter széles, a négy napig tartó vásár után bontották le, és a szétszerelt darabokat egy teherautóra pakolták, hogy elszállítsák a következő helyszínre. A magára hagyott járművet délután fél kettő után kötötték el. A vidámparki kellék tulajdonosa elmondta, hogy az óriáskereket, amely 500 ezer dollárra volt biztosítva, a templom udvarán délután fél kettőkor otthagyta, és mikor két órával később visszatért, már nem volt ott. (Ananova)