Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyar Színházak Fesztiválja

Harmincnyolc hazai és határokon túli magyar nyelvű társulat harmincnyolc előadással mutatkozik be csütörtöktől kezdve június 30-áig, tizenhat napon át a Miskolci Nemzeti Színházban, a Magyar Színházak Fesztiválja 2000 címet viselő rendezvénysorozaton - mondta el Barázda Eszter, a rendező színház szóvivője.

A város önkormányzata, a színház és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma összefogásával megvalósuló nagyszabású színházi fesztivál szervezői a mai hazai és határokon túli magyar nyelvű színjátszás egészéről kívánnak keresztmetszetet adni.
Minden darab csak egyetlen alkalommal látható az ország legkorszerűbb, öt játszóhelyes színházának valamelyik színpadán, a Nagyszínházban, a Kamara Színházban, a Csarnokban, a Játékszínben és a szabadtéri Nyári Színházban. Az előadások skálája szinte valamennyi színházi műfajt felöleli: lesz klasszikus dráma, vígjáték, opera, operett, musical, balett, bábjáték és alternatív produkció.
A szervezők a fővárosi és vidéki társulatok jeles előadásai mellett külön is a nagyközönség figyelmébe ajánlják a határokon túli magyar nyelvű társulatok bemutatóit, mint például a Temesvári Csiky Gergely Színház Musset: Lorenzaccio, az Újvidéki Magyar Színház Pirandello: Hat szereplő szerzőt keres vagy a Kassai Thália Színház Örkény: Macskajáték című előadását.
A több mint két héten át zajló fesztivált a magyar színházak ünnepének szánják a rendezők. Annál is inkább, mert az előadások mellett lehetőséget teremtenek különféle kísérőprogramokra, így szakmai eszmecserékre is.
A csütörtök esti ünnepélyes megnyitót követően a vendéglátó színház új operatársulata mutatja be Erkel Ferenc Bánk bán című operáját. Az előadás szünetében a Nagyszínház társalgójában Szétszórt csillagok - Magyar nyelvű színjátszás az emigrációban címmel színháztörténeti kiállítás nyílik.
Mivel a tizenhat nap alatt harmincnyolc előadás kerül színre, az előadások naponta délelőtt 11 órától este 10 óráig változó időpontokban kezdődnek. A jegyeket már május vége óta árusítják, azonban néhány produkcióra korlátozott számban még válthatók belépők a színház Széchenyi utcai jegypénztárában. (MTI)