Vissza a tartalomjegyzékhez


Hajóra szállunk, úgy megyünk


    Fotó: Somorjai

Május 1-je óta közlekednek a Duna budapesti szakaszán azok a városnéző kishajók, amelyek hosszú évek óta vonzzák a turistákat, többek közt meglehetősen baráti árfekvésű szolgáltatásaikkal - önmagukban is, de különösen a többi hajózási tarifához képest alacsony árakkal dolgoznak. A Petőfi híd pesti hídfője és a Római fürdő között egy napon belül többször is oda-vissza közlekedő vízi járművek kétszintesek, fedélzeti részük nyitott, és jóllehet elfér rajtuk vagy kétszáz ember, mindig messze elviselhető rajtuk a népsűrűség. Az éttermi rész bárpultjánál hideg innivalók széles skáláját kínálják az utazóközönségnek, ami ilyen kánikulában egyáltalán nem mellékes szempont. Budapestieknek és turistáknak egyaránt kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak ezek a szép városnéző vízi utak, gyerekekkel különösen, érdemes tehát néhanap körülnézni a főbb hajókikötők környékén.
A hajók szeptember 4-ig minden csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap, valamint munkaszüneti napokon közlekednek. A végállomások közti teljes menetidő 100 perc.
A kishajók útvonala, illetve megállói (mindkét irányban): Boráros tér-Petőfi tér-Batthyány tér-Jászai Mari tér-Margitszigeti Casino-Helia Szálló, Dráva utca-Margitszigeti Nagyszálló-Óbudai sziget-Római fürdő.
A Boráros téri hídfőtől a következő időpontokban indulnak járművek: 9.00, 11.40, 12.40, 15.20, 16.20 (az utolsó csak a Jászai Mari térig közlekedik).
A Római fürdőtől induló hajók időpontjai: 10.00, 11.00, 13.40, 14.40, 17.20 (az utolsó csak a Jászai Mari térig közlekedik). Indul még kishajó 8.15-kor a Jászai Mari tértől, amely 9.00-kor ér a Boráros térre.
Távolságtól függően az egyirányú jegy felnőttnek maximum 400, gyermeknek 4 éves kortól legfeljebb 200 forintba kerül.
(További információk: BKV Hajózási Szolgáltató Kft. 1131 Budapest, Zsilip u. 11-13. Tel.: 369-1359) (M. R.)