Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
A hét mérkőzése: Jugoszlávia-Szlovénia

A mérkőzés izgalmas volt. A mindenki által jobbnak tartott jugoszláv csapat az elején szinte érthetetlenül nem találta a helyét a pályán. Ennek megfelelően a szlovének fegyelmezett munkával három gólt rúgtak a volt szövetségesnek. Ez a tény láthatóan doppingolta a szlovén labdarúgókat, akik az első gól után majdnem elrepültek. Éltek azzal a hatalommal, hogy ők kerültek fölénybe.

Zlatko Zahovics nemzeti hőssé vált, két gólt szerzett a szlovéneknek, és a harmadik létrejöttében is komoly szerepet játszott. Nem hiába keresztelték Zlatkónak - ami aranyat jelent -, szépen villogott. 0-1 az első félidő vége. A második félidő elején a játékvezető kiállította a jugoszláv csapat legveszélyesebbnek tartott játékosát, Sinisa Mihajlovicsot. A szabadrúgásairól híres söprögető a 60. percben hagyta el a pályát, alig két perccel a szlovének harmadik gólja után.
Ami ezután történt, azt valószínűleg sokáig emlegetni fogják még. A 67. perc fordulatot hozott, Szavo Milosevics szépített. Olyan focit láthatott innentől az, aki nézte, hogy szinte hihetetlen. A tíz emberrel játszó jugókat szó szerint kicserélték. Hét perc alatt rúgtak még két gólt. Az egyenlítést is Milosevics gólja hozta.
A szakértők, kommentátorok által egyszerűen meseszerűnek nyilvánított mérkőzés vegyes visszhangokat váltott ki a két csapat otthonában. Természetesen a szlovének sokkal boldogabbak, és így a meglepetésnek számító döntetlenért cserébe nem nagyon keseregnek a hirtelen kapott három gólon. Ez volt Szlovénia első pontszerzése az Eb-k történelmében. „Háromgólos vezetés után elveszteni a győzelmet, ez mutatja, sokkal több tapasztalatra lenne szükségünk ilyen helyzetekben. Ilyen sztárokkal szemben, egy pillanatra sem szabad lazítani, még akkor sem, ha tízen vannak a pályán”
- mondta Srecko Katanec szlovén szövetségi kapitány. - Ettől függetlenül elégedett vagyok. Rendkívül eredményes 70 percünk volt a gyepen. Csak azt remélem, a következő mérkőzéseken is hasonló hozzáállással játszanak, mint a bemutatkozáskor” - mondta a kapitány.
Néhány szlovén lapvélemény, Delo: „A csapat 3-0-ra vezetett, mégsem nyert. Fantasztikus önbizalommal kezdett a válogatott, de nem tudott végig koncentrálni. Srecko Katanec csapata a második félidőben könnyelműen játszott.” Slovenske Novice: „Megvan az első pontunk, mégis nagyon szomorúak vagyunk.” Dnevnik: „Dráma, csak erős idegzetűeknek! Micsoda mérkőzés, micsoda fordulattal! A játékosok sohasem fogják elfelejteni ezt az estét. A halottnak hitt jugoszlávok 3-0 után támadtak fel. Nem baj fiúk, a döntetlen is hatalmas siker” - írták Szlovéniában.
Belgrádban viszont katasztrófaként értékelték a végeredményt. Az Eb legidősebb edzője, a 68 éves Vujadin Boskov szövetségi kapitány szerint, a szlovének igazából eddig a síelésről és teniszről voltak híresek, mostanában el kell fogadni labdarúgásukat is, mert nem véletlenül jutottak el idáig. Néhány cím a lapkból: „Túlélték a hajótörést”, „A kék mezesek infarktust kaptak”, „Szívből jött a három gól”, „Tizek hőstette”. Minden kiábrándultság ellenére egy dologban egyetértettek: az egyenlítő gól hihetetlen fordulatot jelentett. A Politika és a Vecsernje Novoszti az eddigi legizgalmasabb találkozónak nevezte a mérkőzést. A Blic szerint a szlovénokkal vívott „hihetetlen párbaj” után felmerül a kérdés, meddig kell várni egy jugoszláv győzelemre. A lap „dicstelen Európa-rekordnak” tartja, hogy a jugoszláv válogatott utoljára 1968-ban nyert Eb-mérkőzést, amikor 1-0-ra megverte az angol válogatottat. The Daily Telegraph az egyik legizgalmasabb mérkőzésnek nevezte a mostani és minden Eb-k történetében. Az olasz Gazzetta della Sport egyszerűen elképesztőnek nevezte a pályán történteket. Mindkét csapatra a norvégek és spanyolok várnak, biztosan nagyon izgalmas meccsek lesznek.