Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Vita a játékvezetőkről

A labdarúgó Európa-bajnokság játékvezetői az elmúlt hét óta támadások kereszttüzében állnak. A törökök a skót Hugh Dallas, a csehek az olasz Pierluigi Collina, a románok a dán Kim Milton-Nielsen, míg a spanyolok az egyiptomi el-Gandur tevékenységét kérdőjelezik meg.

A lavina a Törökország- Olaszország mérkőzéssel indult meg. A 70. percben Inzaghi tört be a török tizenhatoson belülre, Ogün vállal meglökte, Dallas játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A büntetőt a sértett értékesítette, ezzel nyertek az olaszok 2-1-re. A török szurkolók, ahogy ilyenkor szokták, üvegeket és különböző tárgyakat dobáltak a pályára mérgükben. Mustafa Denizli török szövetségi kapitány szerint: „Dallas úr egy egyszerű váll-váll elleni akciónál ítélt tizenegyest, viszont amikor a másik oldalon lerántották Sergent, akkor nem sípolt.”
A játékvezetők vesszőfutása az esti Hollandia-Csehország találkozóval csúcsosodott ki. A mérkőzés 89. percében Overmars beadása után Ronald de Boer és Nemec küzdöttek a labdáért, a holland játékos elesett, az olasz pedig mindenki meglepetésére tizenegyest adott. A büntetőt Frank de Boer a jobb sarokba lőtte, nyertek a gyengébb teljesítményt nyújtó házigazdák. A találkozó után kezdetét vette a nyilatkozatháború.
„Ez botrány, ami velünk történt. Délután a törökök, most pedig mi vesztettünk jogtalan büntetővel. A játékosaim közül többen zokogva jöttek le a pályáról - nyilatkozta Jozef Chovanec cseh kapitány, majd hozzátette: - A játékvezető még abba is beleszólt, hogy mikor cseréljek. Pályafutásom során ilyesmivel soha nem találkoztam!”
A hollandok korábbi kapitánya, Rinus Michels, továbbá Johan Cruyff is Chovanec véleményét osztotta: a tizenegyes szerintük is jogtalan volt. „Én nem láttam semmit” - mondta Michels. „Küldjünk egy csokor virágot Collinának, és maradjunk csendben!” - így Cruyff.
Nem kerülte el a feltűnést a magyar származású osztrák Günter Benkő sem, aki egy lesgyanús gólt adott meg a franciáknak. Thierry Henry vétlen lesről indulva a lesről visszafutó Wiltordhoz passzolt, aki a kapuba lőtt. Mivel Benkő hibája nem bizonyult sorsdöntőnek, az osztrák bíró megúszta egy-két megjegyzéssel.
Kim Milton-Nielsen már nem volt ilyen szerencsés. A dán játékvezető a románoknak felejtett el egy tizenegyest befújni. A spanyol Marca című újság például így írt a meccs után: „Egy újabb játékvezetői botrány! A dán Nielsen végig a németeknek fújt, és jogos tizenegyestől fosztotta meg a románokat.”
El-Gandur esete tovább rontott a helyzeten. José Antonio Camacho spanyol tréner röviden csak annyit mondott az egyiptomiról, hogy „nem idevaló!” Camacho szerint a sípmester nem adott meg egy jogos tizenegyest.
„Ez a bíró nem üti meg a többi játékvezető színvonalát, és nem idevaló. Egy teljesen világos tizenegyest nem adott meg, ráadásul összevissza fújt” - bosszankodott Camacho a norvégoktól elszenvedett 1-0-ás vereség után.