Vissza a tartalomjegyzékhez

Baumgartner Nikolett
Bomlanak a németek

Óriási izgalommal nézhetünk a szombati Németország-Anglia mérkőzés elébe, nemcsak azért, mert két nagy múltú, hatalmas népszerűségű válogatott csap össze, hanem azért is, mert a vesztes akár le is mondhat a továbbjutás lehetőségéről.

A portugálok 3-2 arányban győzték le Angliát, a németek pedig alig értek el egy döntetlent a románokkal szemben. Az Európa-bajnokság előtt nyilatkozó brazil sportlegenda, Pelé esélylatolgatását félig-meddig igazolja az első forduló, szerinte az öregecske német válogatott nem reménykedhet a címvédésben, ő viszont a legjobb szereplést Angliától, Hollandiától és Spanyolországtól várta.
„Nagyon tisztelem az angol labdarúgást, annak ellenére, hogy még sohasem győztek az Európa-bajnokságon. A futball történetének alakítójaként jogos a büszkeségük” - mondta Pelé, és többek között McManaman képességeit dicsérte, aki már biztosan nem léphet színre a németek ellen Tony Adamsszel együtt, sérülés miatt.
A váratlan vereség után is bizakodik az angol válogatott szövetségi kapitánya, Kevin Keegan: „Nagyszerűen kezdtünk, s már azt hittük, hogy megnyerhetjük a mérkőzést. Csodálatos góllal kapaszkodtak vissza a portugálok. Lendületesen játszottunk, de pszichikailag nehéz lesz a folytatás. Győznünk kell mindkét hátralevő találkozón. Nagyon kevés gólt kaptunk, mióta 15 hónappal ezelőtt átvettem a válogatottat, de most nagyon jó csapat ellen játszottunk. Nagy ütés ért minket, de fel fogunk állni!” Az angol lapok sem ásták még meg csapatuk sírját: „Fel a fejjel David Seaman, jön Németország!” - fogalmazott a The Sun.
A válogatott egyik csillaga, David Beckham újra feltűnést keltett, nem csak a játékával. A meccs végén angol szurkolók szűk csoportja undorító módon sértegette a levonuló labdarúgókat, Beckham úgy érezte, erre reagálni kell, és középső ujjával integetett feléjük. A nagy feltűnést keltett jelenet több brit lap címoldalára került. A válogatott tartott tőle, hogy fegyelmi ügy lesz belőle, amire akkor kerülhet sor, ha az incidens szerepel a játékvezetői jelentésben. De mivel írásos emlékek nem maradtak fenn, Beckham megúszta a vizsgálatot. Sokan attól féltek, a hírhedt angol szurkolók nem tanúsítanak nagy önuralmat a mérkőzést követően, s nekiesnek mindennek, ami az útjukba kerül, de leszámítva a fenti esetet, nem került sor semmi különös rendbontásra. Hamarosan magyarázatot is találtak az angolok nyugis viselkedésére: Johann Beelan, eindhoveni rendőrfőnök állítja, hogy a drukkerek zöme Hollandiában bizonyos szintig legálisan használható könnyű drogot vett be, és ezért lefújás után dalolva vonultak az utcákon. Belgiumban azonban - és a szombati meccs ott lesz - mindenfajta drog be van tiltva, ezért előre számolnak békétlenkedésekkel. A charleroi stadion környékén 100 méteres körzetben négy kórház is létesült, sokak szerint ezért rakták ide a német-angol mérkőzést.
A címvédő németek még sosem vesztették el az Eb-n első mérkőzésüket, a románok pedig sosem nyerték meg. Ezen az 1-1-es döntetlen mit sem változtatott. Jenei Imre román szövetségi kapitány gárdájának mindjárt az elején nehézségei adódtak, Hagi szavaival élve már a határon szórakoztak velük, majd nem találták a stadion bejáratát. Jenei a rossz szervezést okolja felkészülésük hiányosságaiért. A németek helyzete jóval kínosabb. Gyakorlatilag a bíró mentette meg őket az első vereségtől, a közvélemény pedig egyhangúlag anakronisztikusnak találja a játékosokat játékukkal együtt. Az egység is bomlásnak indult, a játékosok többsége a védőket vádolja lassúságukért, mindenek fölött Lothar Matthäus leeresztése váltott ki nagy viszszatetszést.
„Ha bárkinek is problémája van velem, az ne a hátam
mögött szervezkedjen, hanem mondja a szemembe, mit gondol rólam. Nagyon sajnálom, ha ehhez túl gyáva az illető. Egyébként csak annyit akarok hozzátenni, hogy az vesse rám az első követ, aki jól játszott a románok ellen” - védekezett a kiégett csillag, aki egyben föl is ajánlotta hazautazását, melyet Erich Ribbeck német szövetségi kapitány visszautasított. Abban mindenki egyetért, hogy ezzel a szinttel tuti a kiesés, a kérdés az, szombatra mennyire képes a német válogatott felállni.