Vissza a tartalomjegyzékhez

Hortobágyi Péter
Gugászi teljesítmény

A hazai közönség nagy örömére női egyesben a francia Mary Pierce diadalmaskodott, miután közel két óra alatt könnyedén győzte le a spanyol Conchita Martinezt. Pierce a női párosban Hingis oldalán is győzedelmeskedett, feltéve a koronát kéthetes teljesítményére. A férfiak emlékezetes mérkőzésén a brazil Gustavo Kuerten győzött a svéd Magnus Norman ellen, így 1997 után másodszor nyerte meg a „salakpályás világbajnokságot”. Férfi párosban a Woodforde-Woodbridge duó első sikerét érte el Párizsban.


Mary Pierce nyerte az idei Rolland Garrost    Fotó: Reuters

„Mary egészségével nem lesz gond, ott lesz a döntőben, és meg is nyeri” - mondta az orvos azt követően, hogy Pierce a csütörtöki Hingis elleni győzelem után rosszul lett és infúziót kapott. A francia lány szót fogadott orvosának, és erőteljes játékkal 6:2, 7:5 arányban megérdemelten nyert. „Életem talán legnagyobb vágya vált valóra. Köszönöm neked is, édesapám, nélküled nem ment volna” - nyilatkozta Pierce, akinek édesapját minősíthetetlen viselkedése miatt eltiltották a teniszmérkőzések látogatásától. Érdekes, hogy Mary a Garrost megelőző két versenyén csak egy mérkőzést nyert, de ezt utólag aligha bánja, hiszen a legjobbkor nyert zsinórban hét meccset.
A férfi egyes finálé minden érdeklődőt maximálisan kielégített. A kupa és a 642 ezer dollár sorsáról döntő mérkőzésen a tenisz minden szépsége megtalálható volt. A 6:2, 6:3, 2:6, 7:6-os végeredmény így leírva viszonylag sima győzelmet sejtet, de a szerzett pontok tekintetében a 159-157-es arány mutatja meg igazán, hogy milyen hajszálnyi különbség döntött Kuerten javára. A 96 percig tartó (!), fordulatokban gazdag negyedik szett első mérkőzéslabdájánál Guga (Kuerten beceneve) már ünnepelt, de a bíró a vitatott labdamenetnél Norman javára ítélt. A díjátadás helyett tovább folytatódó mérkőzésen csak a 11. mérkőzéslabdáját (!) tudta értékesíteni a döntő szettért oroszlánként küzdő svéddel szemben, aki a döntőig mindössze egy szettet vesztett. „Az első meccslabdám után azt hittem, nyertem, aztán meg arra gondoltam, hogy sohasem győzök” - nyilatkozta az immár kétszeres Roland Garros győztes. „Gratulálok Gugának, kitűnően játszott. Idén nem sikerült, de talán majd jövőre” - mondta az igencsak letört vesztes, aki első Grand Slam döntőjét vívta.
Junior versenyzőnknek, Kapros Anikónak nem sikerült a négy közé jutnia, miután a francia Razzanótól két sima játszmában vereséget szenvedett.

A verseny után kiadott világranglistán a jól szereplő magyarok is előrébb léptek:

Nők:
1. Hingis 5816 pont,
2. Davenport 5761,
3. Pierce 3494,
...
47. Kuti Kis,
104. Marosi,
106. Mandula,
124. Földényi.

Férfiak:
1. Agassi 4370 pont,
2. Norman 3522,
3. Kuerten 3211,
...
120. Sávolt Attila.