Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Bizonytalan a szír trónörökös helyzete

Az elmúlt évben két arab országban is - Jordániában és Marokkóban - a vártnál sokkal simább hatalom- és generációváltás zajlott le. Szíriában egyelőre más a helyzet: egy héttel Asszad elnök halála után még mindig bizonytalan az utód, Basar Asszad helyzete. Bár a hadsereg és a kormányzó arab szocialista párt Basar mellé állt, a hatalomra új jelentkező is akadt: a néhai elnök öccse, a száműzetésben élő Rifat Asszad. Rifat magát véli az egyetlen legitim utódnak, és kijelentése szerint kész demokratikus választásokon szembeszállni Basarral. A készenlétbe helyezett szíriai biztonsági erők minden felhatalmazást megkaptak, hogy megakadályozzák Rifat hazatérését.


Basar el-Asszad, az utód. Még nem tudja: barátja vagy ellensége több?     Fotó: Reuters

Basar közel-keleti szerepe egyelőre meglehetősen bizonytalannak látszik, annál is inkább, mivel politikai szempontból ismeretlennek számít - állapítják meg az elemzések. Ugyanakkor komoly várakozás övezi személyét. Attól tartva, hogy az ország visszatér múltbeli - pucscsok szaggatta - állapotába, és destabilizálja az egész Közel-Keletet, a kormányzó Baath párt - alig valamivel az elnök halála után - egyhangúlag javasolta Basar jelölését elhunyt apja posztjára. A korábbi szemészorvos, aki hat évvel ezelőtti hazatéréséig semmiféle katonai tapasztalattal nem rendelkezett, órákon belül altábornagyi kinevezést kapott, és a hadsereg élére állt. Abdel Halim Haddam alelnök, aki az elnök halála utáni napokban nemigen mutatkozott nyilvánosan, aláírta azt az alkotmánymódosítást is, amely az elnökséghez szükséges korhatárt 40-ről 34-re szállítja le.
Kedden, a temetés napján a szíriaiak jól szervezett, zajos tömegmegmozdulásokon fejezték ki Basar Asszad iránti elkötelezettségüket. Országszerte felvonulásokat tartottak, és azt kiabálták: „Vérünket és lelkünket áldozzuk Basarért”; egyes plakátokon a „milliók reménysége” felirat hirdette a Basarba vetett bizalmat. Az egész szíriai politikai rendszer felsorakozott az utód mögé, aki az ország megkövesedett politikai és gazdasági rendszerének fellendítését ígéri.
Úgy tűnik, túl későn lépett fel utódlási igényével Rifat Asszad, a néhai elnök öccse. Az elnök temetése előtti napon kiadott közleményében Rifat kijelentette, hogy kész demokratikus választásokon összemérni erejét unokaöccsével az elnöki székért vívott küzdelemben. Szíria azonban láthatóan nem kíván semmiféle erőpróbát, ennek is köszönhető, hogy Basar minden fontos politikai erő támogatását elnyerte szinte pillanatokon belül apja halála után.
A Londonban megjelenő arab nyelvű napilap, az Al-Hayat szerint Szíria figyelmeztette Rifatot: ha megpróbál belépni az országba, letartóztatják. A lap arról is ír, hogy Rifat Asszad ellen 1983-ban, egy sikertelen puccskísérlet után adtak ki letartóztatási parancsot, ami a mai napig érvényben van. Rifat azóta száműzetésben él Franciaországban és Spanyolországban. A 62 éves „trónkövetelő” szóvivőjén keresztül Spanyolországból kijelentette: unokaöccse felemelkedése valóságos bohózat, olyan színjáték, amely sérti az alkotmányt és a törvényeket. Rifat magát tartja az egyetlen legitim utódnak, aki átvehetné Szíria vezetését. Szóvivője, al-Haret al-Khayer szerint Rifat Asszad olyan ember, aki szereti a népét, és a népe is szereti őt. „Haza fog térni a népéhez, hogy felvállalja a felelősséget, és betöltse népe akaratát” - jelentette ki Khayer.
E hazatérés jelen pillanatban némileg nehéznek tetszik, hiszen a szíriai és libanoni biztonsági erők már a temetéskor teljes készültségben várták, hogy Rifat Asszad hazatérését megakadályozhassák. Rifat, akit a Közel-Keleten az egyik legbrutálisabb és legkorruptabb embernek ismernek, demokratikus alternatívának tartja magát Basar Aszszad ellenében. Rifat fia, Szumar is apja hazatéréséről nyilatkozott a Hürriyet című török napilapnak. A lap csütörtöki számában a 28 éves fiatalember arról beszél, hogy családja az első adandó alkalommal haza fog térni Szíriába, annak ellenére, hogy a hírek szerint apját letartóztatás fenyegeti.

Ónody György kommentárja: