Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Argentin bocsánatkérés a gyilkosok bújtatásáért

A héten az argentin kormány elnöke nyilvánosan kért bocsánatot amiatt, hogy Argentína a második világháború után számos náci bűnösnek - többek közt Adolf Eichmannak és Josef Mengelének - biztosított menedéket.

„Országom nevében bocsánatot szeretnék kérni, amiért náci háborús bűnösök léphették át Argentína határát, és rejtőzködhettek el közöttünk- mondta Argentína elnöke, Fernando De la Rúa.
- Ma az egész világ színe előtt szeretném legmélyebb sajnálatomat kifejezni amiatt, hogy ez a szomorú dolog megtörténhetett.” De la Rúa elnök azt is elismerte, hogy Argentína szemet hunyt a háborús bűnösök érkezése felett, ám számos zsidó menekült és holokauszt-túlélő előtt bezárta kapuit.
A második világháború alatt Argentínában az olasz fasiszta diktátor, Benito Mussolini nagy csodálója, a nacionalista Juan Peron volt kormányon. A háború befejeztével a kormány náci bűnösök százainak nyújtott menedéket, többek között például Adolf Eichmannak, aki zsidók millióinak haláláért felelős, vagy Josef Mengelének, akit csak „a halál angyala” néven emlegettek a koncentrációs táborokban. Eichmannt egyébként 1960-ban egy izraeli titkosügynök elfogta, s kicsempészte az országból. Később Izraelben bíróság elé állították és felakasztották az emberiség ellen elkövetett bűntette miatt.
Számos szakértő véleménye megegyezik abban is, hogy amikor a háború után Peron felesége, a híres Evita Peron Európába utazott, útjának célja többek között az volt, hogy „kimenekítse” a Dél-Amerikában rejtőzködő náci bűnösök aranyát.
Izrael üdvözölte az argentin elnök bocsánatkérését, ám Argentína 300 ezres zsidó közösségének vezetői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az ország vezetése a mai napig nem derítette fel, ki állt annak az 1992-es merényletnek a hátterében, amelynek során 29 ember vesztette életét az argentin izraeli nagykövetség épületében. Két évvel később az AMIA zsidó közösségi központ ellen is intéztek bombatámadást: akkor 86-an haltak meg, kétszázan pedig megsebesültek. Feltételezések szerint Irán által támogatott közel-keleti terroristák követték el a merényleteket.


Náci ámokfutó

Német rendőrségi jelentések szerint a szélsőjobboldali Német Népi Unió (DVU) tagja volt az a dortmundi ámokfutó, aki szerdán hármas rendőrgyilkosságot követett el.
A labilis idegzetű és hosszabb ideje depressziós panaszok következtében pszichiátriai kezelés alatt álló 31 éves Michael Berger valószínűleg „sarokba szorítva” érezte magát, amikor közlekedési szabálysértés miatt szerdán megállította egy rendőrautó.
Az elborult elméjű férfi rálőtt két rendőrre, akik közül egy életét vesztette, majd menekülés közben még másik két rendőrt is halálosan megsebesített, mielőtt saját magával is végzett.
Az eddigi nyomozásból kiderült, hogy a benzingőzért lelkesedő Bergert a kilencvenes években többször is ittas vezetésen kapták, amelynek következtében a hatóságok bevonták a jogosítványát, és három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Mindezeken túl többször állt már bíróság előtt gondatlanságból elkövetett testi sértés és lopás miatt is.
A rendőrök az ámokfutó lakásának átkutatása során valóságos fegyverarzenálra bukkantak. Berger saját autójában végzett önmagával - az autót az „Öld meg mindet... Isten majd választ” feliratú matrica díszítette. (MTI)