Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Egyben maradhat-e a Microsoft

Megszületett az ítélet a Microsoft ellen, amely ugyan várható volt, mégis okozott némi meglepetést. Az óriáscég természetesen megfellebbezte a bíró ítéletét, és igyekezik majd megcáfolni ítéletének minden egyes pontját. A cégnek igen kedvezőek a kilátásai arra, hogy a fellebbviteli bíróság helyt adjon a keresetnek.

Gatesék jelen pillanatban erősen lobbiznak, illetve PR-kampányt folytatnak, hogy enyhítsék a szövetségi bíróság megsemmisítő erejű ítéletének hatását, és kedvezően befolyásolják a közvéleményt. A vállalat milliókat költ arra, hogy volt törvényhozókat és befolyásos politikai személyiségeket állítson maga mellé, megtöltse mindkét politikai párt kincstárát, és rokonszenvező kutatóintézetek, illetve független kereskedelmi szervezetek segítségével meggyőzze igazáról a vásárlóközönséget. Persze a Microsoft jogi és kereskedelmi ellenfelei sem maradnak le az ellenpropaganda szításában. „Góliát harca ez Góliát ellen. Kölcsönös és biztos romboló tevékenységről van szó” - nyilatkozta Rick Miller, a Microsoft szóvivője. Jackson bíró rendelkezése után azonban a Microsoft sokkal többet kockáztat, mint ellenlábasai, akik mindent megkaptak a bíróságtól, amit csak akartak.
Visszatekintve, a legnagyobb hibát William Gates követte el, amikor 1995-ben kijelentette: „Ez a trösztellenes dolog majd elsimul. Mi egyáltalán nem változtattuk meg üzleti gyakorlatunkat.” Ezt követően tette meg a Microsoft azt a lépést, amely tulajdonképpen a jelenlegi helyzethez vezetett. A Netscape Communications cég - amely a web böngészéséhez használt szoftvert gyártotta - egyre jogtalanabbnak tartotta, hogy a Microsoft szinte kizárta a piacról. Ezt követően Gates vállalata még súlyosabb ballépésre szánta el magát. A számítógépgyártó Compaq Computer cégtől megvonta a Windows használatának engedélyét, mert a vállalat a Netscape webböngészőjét akarta alkalmazni a Microsoft úgynevezett Internet Explorerje helyett. Ez már a piac majdhogynem teljes monopolizálását jelentette volna. Ekkor kezdődött meg az igazságügyi minisztérium tevékenysége a Microsoft ellen, ami végső fokon Jackson bíró szigorú ítéletét eredményezte.
A legújabb fejlemények igen érdekesek. A héten a Microsoft fontos lépésre szánta el magát, hogy megmásítsa a törvényszék ítéletét. A fellebbviteli bíróságnak beadott fellebbezési keresetében kifejtette, hogy a bíró „lényegi és ügyviteli hibák egész sorát követte el, amelyek szinte minden szempontból hatást gyakoroltak az eljárásra”. Hozzáfűzte még, hogy Jackson bíró rendelkezése, amely kettéosztásra kárhoztatta a vállalatot, nagyrészt „a felperes által benyújtott, szóbeszéden alapuló nyilatkozatok” eredménye volt.
A Microsoftnak van esélye arra, hogy talán sikerül megváltoztatnia Jackson bíró ítéletét. Mindenesetre egy bizonyos: akár kettéosztják a céget, akár nem, a dolognak kihatása lesz mind a vállalatra, mind annak alkalmazottaira, bedolgozóira, részvényeseire, megrendelőire, vevőkörére, de magára az amerikai gazdaságra, sőt esetleg a világ számítógépiparára is. Talán ildomos lenne itt hozzáfűzni azt is, hogy hozzávetőleg két héttel ezelőtt, az illetékes szövetségi hivatal jóváhagyta, hogy az AT&T, vagyis az Egyesült Államok legnagyobb távközlési vállalata bekebelezze a MediaOne céget, a legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatót. Ezzel létrejött az ország legnagyobb telekommunikációs, kábeltelevíziós és nagysebességű internetszolgáltató konglomerátuma, amely egyes vevőképviseleti szervek szerint legalább annyira megsérti a trösztellenes törvényeket, mint a Microsoft, ha ez a vád egyáltalán fennáll. Amint a dal is mondja: „Az egyiknek sikerül, a másiknak nem.”


Újabb nagy trösztellenes per az USA-ban

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium a héten újabb nagy trösztellenes pert kezdeményezett, ezúttal a Visa és a MasterCard hitelkártya-társaságok ellen. A kormányzat a verseny elfojtásával vádolja a két céget. A kereset szerint a két hitelkártyacég nem vezetett be a versenynek kedvező újításokat, mert ezt ellenezték a mindkettőjükben tulajdonos bankok. Ha a perben a kormányzat nyer, akkor a Visa- és MasterCard-tulajdonos bankok kénytelenek lesznek a versenytárs cégek hitelkártyáit is kibocsátani, köztük a fő panaszos American Expressét és a Discoverét. A Visa és a MasterCard jelenlegi szabályzata kizárja, hogy tulajdonos bank kiadja az említett kártyákat. A MasterCard és a Visa ügyvédei azzal érvelnek, hogy az ügy magvát alkotó új technológiák, például a számítógép-lapkát tartalmazó okos kártyák üzletileg nem életképesek, és népszerűtlenek is a fogyasztók körében. Bevezetése egymilliárd dollárba kerülne, és legalább tíz évig veszteséget termelt volna. (MTI)