Vissza a tartalomjegyzékhez

Ignácz Valéria
Chipet akasztanának a kutyák nyakába

Őrjöngött, és kisiskolás gyermekekre támadt minap egy Veszprém megyei településen egy kutya. Az utóbbi hónapokban ez már a sokadik kutyatámadás, miközben hivatalosan mindössze négy veszélyes ebet tartanak nyilván Magyarországon. A jövőben szigorúbb feltételekhez kötnék az ebtartást, s minden kutyába „azonosító” chipet terveznek ültetni a gazdák pénzén. A szakértők csak találgatják, hogy miért „bolondultak” meg mostanában a kutyák.

Az elmúlt egy évben 16 kutyatámadásból hét rotweilerek számlájára írható, melyet nem egy esetben saját gazdájuk ellen követtek el - tájékoztatta lapunkat Koskovics István alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Kutyakiképző Intézetének vezetője. A szakértő kifejtette: egyszerre több közepesnél nagyobb testű kutya tartása mindig is veszélyes volt, hiszen a kutyák falkaösztöne is előidézője lehet a baleseteknek.
Megfelelő neveléssel befolyásolni lehet, ezért tanítani kell az ebet az engedelmességre, mert ezzel az ösztönöket bizonyos mértékig el lehet nyomni, ekkor a nála nagyobbat, az embert tekinti falkavezérének, és annak engedelmeskedik. A kutyák az esetek 98 százalékában gyermekkorú vagy idős embert támadnak meg, mivel ők nekik gyengébb élőlényt jelentenek. Amikor a kutya érzi az erőfölényét, például ha elesik az illető, és alacsonyabb testhelyzetbe kerül mint ő, akkor sajnos prédaállattá, zsákmánnyá válik számára.
Korábban felfigyeltünk rá - tette hozzá az alezredes -, hogy az agresszívabb természetű kutyákat ingerli az éles, magas hangú gyereksírás is. Ebben az évben is több olyan gyermekbaleset fordult elő, amikor a gyerek félelmében elkezdett sírni, és ekkor támadták meg a kutyák.
Az is lehetséges, hogy az emberek teszik agresszívvá, idegbeteggé az ebeket. Nagyon gyakran előfordul, hogy iskola közelében élő állatok ingerlékenyebbekké válnak azáltal, hogy a gyerekek „húzzák” őket. Természetesen a kutya viselkedéséért a felelősség a gazdákat illeti. Egy vadászkutya nem fog ilyen cselekményt okozni, de egy területőrző, egy juhászkutya vagy egy kifejezetten harci célra nevelt, képzett kutya könnyen okoz ilyen problémát. A rotweiler a területőrző kategóriába tartozik, nem véletlenül vezeti ez a fajta a negatív toplistát. A Magyarországon ebben az évben elkövetett ilyen súlyos sérülések harmadánál rotweilerek szerepeltek - tudtuk meg az alezredestől.
Németh Antal országos állatorvos, a Fölművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a Heteknek elmondta: terveikben szerepel az ebtartás feltételeinek megszorítása. A tervezet változtatásának köze van az utóbbi időben gyakorivá vált, ember elleni kutyatámadásokhoz. Ennek során minden veszélyesnek minősített kutya bőre alá azonosító chipet ültetnének, ami információkat tartalmazna az állatról, így azt is, hogy mikor volt beoltva utoljára, vagy támadott-e meg valaha embert, illetve azt is, hogy kinek kell bejelenteni a kutyatartást, s az ott lakók biztonságát mimódon lehet megteremteni. Ennek az ötletnek a kivitelezése több helyről lenne finanszírozva; egyrészt a kutyatartó, másrészt az önkormányzatok és más anyagi források is számba jöhetnek. Az Országos Állategészségügyi Intézet nyilvántartása szerint jelenleg összesen négy veszélyes kutya - egy pitbull, egy kaukázusi juhász és két staffordshire terrier - él Magyarországon. Ezeket az ebeket vidéki településekről jelentették be, ami azt jelenti: a fővárosban egyetlen harci kutyát sem tartanak.
Mint a főállatorvos elmondta: az elmúlt két év során bebizonyosodott, a veszélyes ebekre vonatkozó jogszabály gyakorlatilag betarthatatlan. A harci ebek tulajdonosai nem törődnek a törvénnyel és nem jelentik be állataikat az önkormányzatoknál. Mindeközben az állatorvosok állítják: még ők sem tudják százszázalékosan megállapítani, két hasonló eb közül melyik a harci kutya.


Idegbeteggé tenyésztett kutyák

Szakértők szerint a magyarországi rotweilerek túltenyésztettek, és idegbeteg állatok kerülnek ki az almokból. Ennek egyik oka az, hogy a 3-4 évvel ezelőtti divathullám nyomán rengeteg amatőr kezdett tenyésztésbe, és az ellenőrizetlen szaporulat okozza az egyik legnagyobb problémát. A rotweilerek gladiátorkutyaként küzdöttek az ókori arénákban, hadjáratokon a római légiókat kísérték, és védték a katonai táborokat. Németországban nemesítették őket. Elméletileg ez a fajta nem lenne ennyire agresszív. (Hetek)