Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-hírösszefoglaló
Pepó vette kalapját

„Pepó Pál eddigi tevékenységét megköszöntem, lemondását el kellett fogadnom” - nyilatkozta Torgyán József, az FKgP elnöke csütörtökön a környezetvédelmi miniszter távozására reagálva. A pártelnök Pepó Pál személyes ügyének nevezte a döntést, amelynek hátterében szerinte az „állandó politikai hajsza” állt. A hivatalos bejelentésig nem kívánja nyilvánosságra hozni, kit jelölnek a tárca élére. Torgyán megerősítette ugyanakkor: konzultált Ligetvári Ferenccel, a szarvasi mezőgazdasági főiskola főigazgatójával és Skultéty Sándorral, a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkárával.

Illés Zoltán, a Fidesz alelnöke, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke, aki többször nyilvánosan konfliktusba került a miniszterrel, a Heteknek elmondta: szakmai és szakmapolitikai tekintetben maximálisan igyekezett együttműködni Pepó Pállal a kezdet kezdetétől fogva. A lemondás hátterének okai szerinte szakmai jellegűek. Mint mondta: „Gondoljunk bele, még a külügyminisztérium is nyíltan bírálta a jogharmonizáció elmaradását. Torgyán elnök úr a törvényesség és az alkotmányosság tekintetében csillagos ötösre vizsgázva, rendreutasította Pepó Pált, aki nem tudta, hogy nem a bizottság felelős a környezetvédelmi miniszternek, hanem fordítva, a minisztérium felelős a bizottságnak.”
Baja Ferenc szocialista politikus, egykori környezetvédelmi miniszter lapunknak úgy értékelte Pepó távozását: „Régóta mondja mindenki, hogy menthetetlen.” Baja szerint az ellenzék és a civil szervezetek helyesen jártak el azzal, hogy régóta szakmai érvekkel próbálták bizonyítani: Pepó alkalmatlan volt e tisztre, és minisztersége alatt a környezetvédelem nagyon nehéz helyzetbe került mind Magyarországon, mind pedig az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz kötődően. Nem tudta teljesíteni azokat az elvárásokat, amelyeket egyébként annak idején a parlamenti bizottsági meghallgatáson ő ígért meg, ráadásul a minisztérium szakapparátusában olyan mérvű tisztogatásokat hajtott végre, amelyek ártottak a tárca színvonalas működésének - tette hozzá Baja Ferenc.
Fellélegezhetnek mindazok, akik a környezet- és természetvédelmet komolyan gondolják - kommentálta Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke Pepó Pál környezetvédelmi miniszter lemondását. Szerinte számottevő az ország lemaradása az uniós környezetvédelmi jogharmonizáció és intézményfejlesztés terén, s ezt Pepó Pál vezetésével nem lehetett volna behozni. Az MTI körkérdésére hasonlóan vélekedett Droppa György, a Zöld Demokraták Pártjának társelnöke, Haraszthy László, az Országos Környezetvédelmi Tanács soros elnöke, valamint Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke is.