Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Használt autót, ne tragacsot

Nemcsak a zöldségpiacok é-lénkülnek meg a jobb időjárással, hanem a használtautóké is. A kérdés az, milyen autót vegyen a kedves vevő. És mennyiért? Ez utóbbi egyszerűbb, mert sokak pénztárcája sajnos nem enged sokat. Hiába, legjobb az új autó. Másik kérdés, mennyi a minimális összeg, amit érdemes egy használt autóra költeni. A mai magyar autóparkot nézve, akinek háromszázezer forintja van, az még inkább várjon egy kicsit. Ezért az árért ugyanis ma húszas éveiben járó nyugati négykerekűt vagy nem sokkal fiatalabb keletit lehet venni. Jobb érzésű eladók nem is nagyon merik ezeket ajánlani, mert ha egyszer valami tönkremegy benne, akkor akár a vételár többszörösét is rá lehet költeni, hogy újra menjen az „új” szerzemény.

Maradnak a fiatalabb évjáratok. Hétszázezer forintos kerettel már jobb a helyzet, itt már néhány tinivel is öszszeakad a szerencsés kutató. Aki szorgalmasan keres, az itt már biztosan fog olyan autót találni, amely még megy és egy ideig nem is fog lerobbani.
Ha megvan a választott, akkor érdemes tüzetesebben szemügyre venni. Karosszéria, alváz, festék, motor, fékek, gumik, kormánymű és sebességváltó. Ehhez már érdemes egy szakembert is megkérni, hogy nézze át a kocsit. Ebben a korban gyakori, hogy az autókat nem Magyarországon helyezték először forgalomba. Kérdezzük meg, hol futotta első kilométereit, mert nem mindegy. Olaszországban, Franciaországban kevésbé féltik autóikat a tulajdonosok, mint bármely német nyelvterületű országban, ezért, ha déli a kocsi, mindenképpen meg kell nézni a motorokat. Az se nyugtasson meg senkit, hogy a megnézés pillanatában a motor szép tiszta. Az eredetvizsgálat az eladó feladata, ezért senki ne vegyen törzskönyv nélkül járművet, mert könnyen ráfizethet. A legjobb az „A” kategória, mert azzal semmi gond nincs. A „B”-vel sem, csak valami olvashatatlan volt, de nem bűncselekményből származik. A „b” már szándékos beavatkozást jelent az adatokba, ilyen autót nem szabad megvenni, ha egyáltalán forgalomba kerül. A „C” azoknak a kocsiknak jár, melyekkel szintén minden rendben van, csak valamilyen rendőrségi elírás miatt különbözik egy adat. A „c”-nél az autó rendben volt, csak valaki meghamisította a papírokat. Az olyan autó, amelynek AF-es jelölése van, szintén megvehető, az ilyen kocsik valamilyen bűncselekmény következtében kapják jelölésüket és általában alacsonyabb is az áruk. Figyelembe kell venni azonban, hogy egy külföldi utazást nem érdemes velük megkockáztatni, mert rendőrségi ellenőrzéskor, vagy akár a határon sok kellemetlenség lehet velük.