Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

A világ legnagyobb ezüströge

165 kilós, kenguru nagyságú ezüströgöt találtak Ausztrália egyik elhagyatott vidékén, amit a közeljövőben egy aukción elárvereznek. Leslie While bányakutató, a Keleti-parti Bányatársaság elnöke szerint a 82 méterrel a föld felszíne alatt talált rög mintegy negyvenszer nagyobb, mint amit valaha is látott. „Amikor először megláttam, azt mondtam, hogy ezt három szumóbajnok sem tudja felemelni. Ismereteim szerint ez a világ legnagyobb ezüströge.” A rög mintegy 57 kilogramm tiszta ezüstöt tartalmaz, ezért az ezüst alacsony világpiaci ára miatt csupán 10 ezer dollárt ér. White úr viszont azt reméli, hogy az aukción az ezüströg tízszer ennyiért is el fog kelni. A kincs 80 centiméter hosszú, 40 centiméter széles és 30 centiméter magas. Több mint két hete fedezték fel az East Coast és a Legend Mining bányatársaságok által üzemeltetett Elizabeth Hill tárnában, Ausztrália távoli, északnyugati részén. (Reuters)


Szuperbrokkoli a rák ellen

Brit növénytudósok kísérletei alapján egy szuperhosszú brokkolifajta, a normál fajtához képest még hatásosabbnak bizonyult a rák elleni harcban.
A Norwich-i Élelmiszerkutató Központ és a John Inn Centrum egy olyan zöldségfélét fejlesztett ki, melyben keresztezték a közönséges brokkolit vadon élő szicíliai rokonával. Az eredmény szembeszökő, a keresztezett növény közönséges társainál tízszer több szolforafint, azaz olyan kémiai anyagot tartalmaz, amely segít kiüríteni a rákkeltő vegyi anyagokat a gyomorból - mint ahogy azt a New Scientist magazin közölte a nemrégiben. Amikor ez az anyag a bélbe kerül, olyan erőteljes enzimek képződését serkenti, amelyek elpusztítják az ételben található rákkeltő anyagokat. (Telegraph)


Kreatív rabok

Egy hattagú börtöncsapat nyerte el idén a neves Chelsea Virágkiállítás kertépítési aranydíját. A nyugat-angliai Leyhill börtön kreatív lakói - természetesen megfelelő biztonsági kísérettel - egy fákkal, bokrokkal tarkított kertet építettek egy már használaton kívüli bányából folydogáló patak mellé. „Felnyitotta a szemem, milyen kreatív tud lenni az ember. Ha kiszabadulok, biztos többet fogok kertészkedni” - nyilatkozta a 28 éves Chris. Sajnos a győztesek a díjátadáson már nem lehettek jelen Londonban, mert vissza kellett vonulniuk celláikba. A börtön lakóinak azonban engedélyezték, hogy szigorú felügyelet mellett egyedül vagy kettesével megtekintsék a virágkiállítást. (Reuters)


Még 107 évesen sem késő tanulni

Fred Moore művész 107 évesen az Anglia legidősebb tanulójának járó díjat vehette át kedden Malcolm Wicks kormánypárti minisztertől. Moore 75 évesen kezdett el egy bútorkészítő-tanfolyamot, és az évszázad utolsó negyedét művészi tanulmányokkal töltötte. Fred Moore az élő bizonyítéka, hogy tanulni soha nem késő. „A gondolkodást a munka befejeztével nem hagyod abba. A nyugdíjas évek - ez egy olyan időszak, melyben hatalmas lehetőség rejlik. Azok az idősebb emberek, akik folytatják a tanulást, egészségesebbek, magabiztosabbak, és aktív életet élnek” - mondta Wicks. (Telegraph)