Vissza a tartalomjegyzékhez


Egyre több fiatal dohányzik

A Magyar Gallup Intézet felmérése szerint a magyarok kellően tájékozottak a cigarettázás kockázatait illetően, ennek ellenére az utóbbi években nem csökkent a dohányzók száma. Egy április közepén végzett felmérés során több mint ezer embert kérdeztek meg a témával kapcsolatban. Az interneten is közzétett felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság mintegy harmada dohányzik. Az adatok szerint elsősorban a nők és a fiatalok körében emelkedett a cigarettázók száma.

Míg öt éve a 18-24 éves nők 24 százaléka dohányzott, addig 2000-re arányuk 42 százalékra emelkedett. A 30-39 éves korosztályban a nők és a férfiak körében is csökkent a rendszeresen rágyújtók aránya az öt évvel ezelőttihez képest. A nőknél 45-ről 37 százalékra, míg a férfiaknál 50-ről 46-ra csökkent a dohányosok aránya.
Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Magyarországon évente 36 ezren halnak meg a dohányzással összefüggő betegségekben, közülük 28 ezer a férfi és 8 ezer a nő.
A fiatalok egyre korábban, átlagosan 13 évesen kezdenek cigarettázni. A 11-15 évesek között minden harmadik fiú és minden ötödik lány dohányzik. Az azonos korú roma fiatalok között a fiúk 71, a lányok 69 százaléka szív rendszeresen cigarettát.
- A várandós nők több mint 16 százaléka terhessége alatt sem mond le a cigarettáról. Ugyanez az arány a terhes roma nőknél 26 százalék - mutatott rá egy minapi konferencián Bognárné Várfalvi Marianna, a tárca szakreferense.
Ütő István, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Fővárosi Intézetének főosztályvezetője elmondása szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartásának az ellenőrzését a kerületi intézetek hivatottak végezni. (Hetek 2000. február 19. ) Az illetékes azt is közölte, hogy ilyen ügyben az idén még nem szabtak ki bírságot. (MTI)