Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Négyszemközt az ellenséggel

Amikor Aaron Klein Londonba utazott, hogy megfigyelőként részt vegyen egy iszlám szélsőséges mozgalom találkozóján, még fogalma sem volt arról, hogy nyolcszáz hallgató előtt fog nyilvános vitát folytatni a mozgalom fanatikus vezetőjével arról, miért kell Izraelt beleszorítani a tengerbe. Az izzó hangulatú találkozó másnapján a Jerusalem Post újságírója exkluzív interjút készített Omar Bakri Mohammed sejkkel, az Al-Muhadzsirun alapítójával.


Hasszan Nasrallah sejk Hezbollah-vezető automata díszfegyvert kap ajándékba Musztafa Tlasz szír védelmi minisztertől. Céljuk az iszlám állam Palesztinában és másutt     Fotó: Reuters

Az Omar Bakri Mohammed sejk vezette Al-Muhadzsirun az egész világot átölelő iszlám fundamentalista szervezet, amely többek között a terroristaként számon tartott Oszama bin Laden céljait és az általa Izrael és a Nyugat ellen meghirdetett szent háborút, a dzsihádot is támogatja. A csoport tagjainak nem titkolt célja Izrael államának megsemmisítése, és Izrael beleszorítása a tengerbe. A londoni találkozó témája, melyen a Jerusalem Post című izraeli lap tudósítója részt vett, Osama bin Laden és a terrorizmus volt.
Aaron Kleint saját elmondása szerint eleinte gondolkodóba ejtette, miért éppen Londonban székel a csoport, ám hamarosan rájött, hogy az iszlám fundamentalista vezetők számára a legjobb lehetőséget Amerika és Nagy-Britannia jelenti, mivel a nyugati világ szabadsága - a távolság ellenére is - könnyebbé teszi számukra, hogy nemzetközi szervezeteiket irányítsák. A közel-keleti államok többsége ellenségnek tekinti a fundamentalista szervezeteket, és minden lépésüket figyeli. A nyugati demokráciákban azonban nem kell attól tartaniuk, hogy a hatóságok beleszólnak működésükbe: teljes a szabadság.
Az elegáns konferenciaterembe lépve Klein figyelmét a feliratok ragadták meg. „Zsidó megszállók: öld, ahol éred!”, „Clinton: a legkeresettebb terrorista”, „Az iszlám fogja vezetni a világot!” - ilyen és ehhez hasonló lelkesítő üzenetek várták a konferencia résztvevőit. A kitörő tapssal fogadott Omar Bakri Mohammed sejk beszédében többek között kifejtette, hogy a Nyugat a terrorizmus alatt az erőszak szisztematikus alkalmazását érti, és mindenkit, akit nem szeretnek, terroristának titulálnak. Az Al-Muhadzsirun azonban csak az isteni jogcím nélküli támadást tekinti terrorizmusnak, és támogatja a dzsihádot, a hitetlenek elleni szent háborút. Izraelről szólva a fundamentalista vezető kijelentette, hogy a zsidó állam agresszor, akivel nem lehet békét kötni. „Támogatnunk kell a Hamaszt és a Hezbollahot, még akkor is, ha ideológiájuk eltér a miénktől” - lelkesítette közönségét.
Aaron Klein számára a helyzet akkor kezdett forróvá válni, amikor sor került az adakozásra. Szomszédja, meglátva, hogy nem dobott be pénzt a körbeadott rézedénybe, megkérdezte tőle: a CIA-tól jött vagy a Moszadtól? Klein kínjában hamarosan bevallotta, hogy zsidó. A fenyegető helyzetet a sejk oldotta meg, aki tudott az újságíró jelenlétéről, és nyugalomra intette hallgatóságát. „Jelszavaink a zsidó megszállókra vonatkoznak, nem minden zsidóra” - mondta. A következő percekben az újságíró hosszas szóváltásba keveredett a sejkkel Izrael állam létének jogosultságáról és Palesztina történelmi jogairól. A zsidóknak „joguk van a földjükön élni, iszlám fennhatóság alatt” - állapította meg a sejk. A konferencia végeztével a mintegy nyolcszáz főnyi hallgatóság figyelmének központjába került Klein hosszasan válaszolt a neki feltett kérdésekre, többek között arra, nem akarna-e áttérni az iszlám vallásra, és mit fog tenni, amikor az arabok legyőzik Izraelt.
Mohammed sejk kijelentette, hogy Clintont véres kezű terroristának tartja, és Amerika jobban tenné, ha újragondolná külpolitikáját, mert katonáit csak koporsóban fogja viszontlátni. Jasszer Arafatról sincs sokkal jobb véleménnyel, őt szintén terroristának tartja, aki nem képviseli az arabokat.
Klein kérésére a sejk felvázolta a khilafah, az iszlám állam ideális képét. Eszerint szervezetének az egész világon vannak tagjai, akik azon munkálkodnak, hogy megvalósítsák az iszlám államot mindenhol, még Nagy-Britanniában is. A khilafah területén élő zsidóknak nem kellene áttérniük, de el kellene fogadniuk az iszlám törvényeket. Minden zsinagóga és keresztény templom szabadon működhetne, amennyiben elfogadja a Koránon alapuló törvényeket. „A zsidóknak meg kell érteniük, hogy nem azért harcolunk ellenük, mert ők zsidók. Mi a megszállók ellen harcolunk, legyenek azok zsidók, keresztények, hinduk vagy katolikusok” - fejtette ki a sejk válaszul arra kérdésre, milyen üzenetet küld a zsidóknak.