Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Nincs alku Jeruzsálemről

A sebtében lebonyolított libanoni visszavonulás után sem csitul a nyilatkozatháború a Közel-Keleten. Hasszan Nasrallah sejk, a Hezbollah gerillaszervezet vezetője bejelentette: harcosai megtartják fegyvereiket és folytatják harcukat, amíg „minden elfoglalt földet sikerül felszabadítani”. Miután az arab világban az izraeli hadsereg Dél-Libanonból történt kivonását nagy győzelemként értékelik, a palesztin hatóságnak szembe kell néznie azzal, hogy az utca embere szerint „tanulni kellene a Hezbollahtól”.


Utcai vita a Jeruzsálem-napon. Izrael nem enged a 67-ből    Fotó: Reuters

A propagandaszempontokra mindig kényesen ügyelő Jasszer Arafat keserűen jegyezte meg újságírók előtt: „A Hezbollahot hősként mutatják be, míg a palesztinok a vesztes szerepében tűnnek fel.” A kiürített libanoni falvakba történt diadalmas bevonulás képeit látva a palesztin közvélemény jelentős része úgy látja: az évtizedeken át folytatott erőszak több eredménnyel jár, mint a tárgyalóasztalnál kicsikart engedmények.
Izraelben a héten ünnepelték az úgynevezett Jeruzsálem-napot is, amelyen a város 33 évvel ezelőtti egyesítésére emlékeztek. A esemény belpolitikai súlyát jelzi, hogy Ehud Olmert polgármester felszólítására Ehud Barak izraeli miniszterelnök egy nappal korábbra kérte a Clinton elnökkel tervezett találkozóját, hogy az ünnepségekre visszaérjen a fővárosba. Jasszer Arafat is ezt a napot választotta arra, hogy szaúdi újságírók előtt bejelentse: „Nem lesz nyugalom a Közel-Keleten mindaddig, míg a palesztinoknak nincs fővárosuk Jeruzsálemben.”
Haim Ramon, a Barak-kormány Jeruzsálemért felelős minisztere szerint azonban az őszre tervezett palesztin-izraeli keretegyezmény nem dönthet a város státusáról, mivel az álláspontok olyan távol esnek egymástól, hogy bármilyen engedmény súlyos konfliktust eredményezhet mindkét oldalon, és ezzel veszélybe sodorhatják a béketárgyalások eddig elért eredményeit is. „Évekre el kívánunk halasztani bármiféle döntést Jeruzsálem ügyében” - mondta Ramon.

Jeruzsálemi tudósítónk helyzetelemzése: