Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Hajsza a gyémántokért

A gyémánt a világ legértékesebb köve, s Afrikában különösen sok van belőle: Botswanában, Dél-Afrikában vagy Namíbiában a gyémántkereskedelemből származó bevétel hozzájárul a fejlődéshez és stabilitáshoz. A legtöbb kitermelőhelyen azonban - mint például Angolában, Kongóban, Sierra Leonéban - a természeti kincs bősége átkot hozott: a kövek csillogása mögött véres polgárháborúk, rabszolgamunka, öldöklések, csonkítások, hajléktalanság és teljes gazdasági összeomlás áll. A The New York Times című amerikai lap cikksorozata az elmúlt hónapokban több afrikai országban felerősödő belharcok okait vizsgálja.


Munkás egy sierra leonei gyémántbányában. Itt nincs csillogás    Fotó: Reuters

A küzdelem nem véletlen: ahogy a Közel-Kelet olajának ura befolyással bír szinte az egész világ felett, az egyedülállóan gazdag afrikai gyémántbányák ellenőrzése is hatalmat jelent. Megszerzésükért sokan bármire képesek lennének.

Levágott kezek

Mati Balemo térdig áll a Kongó folyóban, s gyémánt után kutatva a puszta kezével túrja a sarat. Mati és hat társa naponta három órát utazik, hogy centiről centire átforgassa a folyó medrét. Három éve görnyednek mindennap a zavaros víz fölé, de eddig nem sok gyémántot találtak. Egyszer nyolcszáz dollárt kaptak egy kőért - ugyanez megmunkálás után akár 10 ezer dollárt is érhet -, a „bevételen” viszont meg kellett osztozniuk a rájuk „vigyázó” fegyveresekkel is. Mati azonban kénytelen a kevéssel is beérni, családja máskülönben éhen hal. Ennek ellenére szerencsésnek mondhatja magát: számos afrikai országban sokkal keservesebb árat kell fizetni a drágakövekért.
Sierra Leonéban a főváros, Freetown kórházait levagdalt végtagú emberek töltik meg (Hetek, 2000. január 15., )
A legtöbb embert azonban nem érdekli, milyen áron jut a különleges kövekhez. A tavalyi év során az amerikai gyémánteladások 11 százalékkal nőttek, a világ nyersgyémántkészletének kétharmadát birtokló De Beers társaság pedig 5 milliárd dolláros csúcsbevétellel zárta az évet. Mivel a De Beers céget is számos kritika érte az elmúlt években, nemrégiben nyilatkozatot tett közzé, melyben azt állítja: garantálni tudja, hogy az általa forgalmazott gyémántok nem az afrikai lázadóktól származnak. Így is megmarad azonban a világpiacon forgalmazott gyémántok egyharmada, amelyhez emberi jogi csoportok szerint még mindig sok vér tapad.