Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

80 ezer forint lehet a gyed

A kormány kitart a 40 ezer forintos minimálbér mellett, s amennyiben ezt a szociális partnerek támogatják, változást eredményezhet a családtámogatásban is - mondta a kormányfő a Gazdasági Tanács ülésén. Ennek értelmében a gyed 80 ezer forintra emelkedhetne. Az idén a gyermekgondozási díj legmagasabb összege a jelenlegi minimálbér kétszerese, azaz 51 ezer forint. (MTI)


Rekord GDP-növekedés

Az előzetes számításoknak megfelelően alakult a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben: 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes számításai termelési becslésen alapulnak, de a felhasználási oldal adatai valószínűleg nem módosítják a végső eredményt. A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Surányi György szerint a rekord GDP-növekedés nem utal a gazdaság túlmelegedésére, és nincs szükség kamatemelésre. Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint az év hátralévő részében a magasabb bázis miatt az ütem várhatóan mérséklődik, de az év egészében a növekedés 6 százalék közelében maradhat. Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa az év egészére 5-5,5 százalékos, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet pedig évi 4,5-5 százalékos GDP-növekedéssel számol. (MTI)


Vitás gyógyszeráremelés

A gyógyszergyártók többsége bejelentette, hogy július 1-jétől 8,5 százalékkal emeli a támogatott gyógyszerek termelői árát. Ez éves szinten 4,25 százalékot jelent. Az áremelés oka a forint hosszú távú és folyamatos árfolyamvesztése, valamint az infláció. A helyi gyártású termékeknél ez a magas importtartalom miatt drágítja a gyógyszereket. Az elnökségek megbizonyosodtak arról, nincs olyan kormányzati szándék, hogy a gyógyszerek árváltozásáról meginduljanak a szokásos tárgyalások. A kormány meg fogja tenni a megfelelő jogi lépéseket - reagált Frajna Imre, a társadalombiztosítási alapokat felügyelő politikai államtitkár a bejelentésre. Kifejezetten barátságtalan megnyilvánulásnak tartja, hogy egy tárgyalási folyamat alatt egyoldalú akciókba kezdtek a gyártói érdekképviseletek. (MTI)