Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Budapest együttműködik Moszkvával


Demszky Gábor főpolgármester és Jurij Luzskov moszkvai polgármester budapesti találkozón. Csere-bere fogadom…    Fotó: V. Sz.

Budapesten járt Jurij Luzskov moszkvai polgármester, aki többek között Demszky Gábor főpolgármesterrel is találkozott. Megállapodtak, hogy egy magyar bankokból álló konzorcium 28 millió dollár hitelt biztosít Oroszország számára 286 darab Ikarus autóbusz megvásárlásához, melyeket helyben fognak összeszerelni. Luzskov kijelentette, hogy Moszkva érdekelt a magyar gyógyszer- és élelmiszer-szállításban is, elsősorban a jonatánalma behozatalában. Amikor a magyar szállítások abbamaradtak, a lengyelekkel kötöttek alkut. „Nem is értem, miért szakadtak meg kapcsolataink, amikor Magyar-országon annyi a munkanélküli” - fejezte ki értetlenségét Luzskov, aki a jelek szerint valódi együttműködést szeretne, és az Oroszországban most oly divatos pragmatikus viselkedést vette fel: „Most már nincs az a politikai zűrzavar, ami megzavarhatna bennünket. Azt fogjuk csinálni, ami kifizetődő nekünk.”
A moszkvai polgármester kész arra, hogy a kölcsönös érdekek rendhagyó mintáit kövesse: „Magyarországnak nincs valutája az Oroszországból származó gáz kifizetésére. Megegyezhetnénk úgy, hogy a magyarok gyógyszert szállítanak Moszkvába, Moszkva pedig elszámol a Gaz-prommal.”
A magyar fél már meg is vásárolta a mitiscsinszki gyártól a 290 darab metrókocsit, és újabb megrendeléseken gondolkodik.
Jurij Luzskov bizakodva tekint a jövőbe. Biztos abban, hogy Oroszországban beköszönt a stabilitás ideje, ezért van alapja a Budapest és Moszkva közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kiterjesztésének. Sőt, Magyarország és Oroszország között is szó lehet mindezekről.