Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Magához tér az euró

Az euró régóta várt erősödése a hosszú hónapokig tartó mélyrepülés után szinte az utolsó pillanatban jött. Az eurószkeptikusok már-már kezdték megásni a közös pénz sírját, Brüsszel azonban váltig állította, hogy a sorozatos árfolyamesés megállítható. Arról, hogy az euró árfolyamváltozásainak milyen konkrét hatásai vannak mindennapjainkra, nem sokat hallunk. Talán még azt is gondolhatnánk, hogy amíg nem euróban tartjuk a banki megtakarításainkat, nem is érint bennünket a dolog. De ez nagy tévedés.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az eurónak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról tartott konferenciáján a forintról euróra történő átállás folyamatát is elemezték. A ma még csak számlapénzként működő euró 2002. január elsejétől az Euróland teljes területén az egyetlen törvényes fizetőeszköz lesz, vagyis a márka, a frank, a líra, a schilling stb. bankjegyek és érmék a múzeumokba kerülnek. Hazánk uniós csatlakozása legkorábban 2003-tól történhet meg, így Magyarország már egy olyan Európai Unióhoz fog csatlakozni, amelynek legnagyobb részén a közös valuta lesz az egyetlen fizetőeszköz. Hazánk ennek megfelelően kötelezve lesz mindent megtenni annak érdekében, hogy minél hamarabb elérhesse az átállást az euróra. Ennél fogva az euró bevezetése a csatlakozás után nem lehetőség, hanem kötelezettség lesz Magyarország számára.
Ez a cél hazánk monetáris politikájában már napjainkban jelentkezik, ugyanis a forint csúszó leértékelésének árfolyamalapja 2000. január elsejétől teljes mértékben az euró lett. Vagyis, ha az euró gyengül a dollárhoz képest, akkor a forint is automatikusan gyengül, az euró pedig köztudottan hosszú ideig folyamatosan gyengült a dollárhoz képest. Ehhez jön még az infláció, ami mindenképpen jelentkezne az árfolyamesésben. Tavaly még az ország külkereskedelmi mérlegét sokkal jobban reprezentáló 70 százalék euró, 30 százalék dollár alapú valutakosár szerint lett meghatározva a forint árfolyama. (Hazánk exportja nagyjából 70 százalékban az unió országaiba, 30 százaléka a világ más tájaira kerül, így az előzőt euróban, az utóbbit dollárban számolják el, azért nem igazán szerencsés a kizárólag eurós valutakosár.) Ezzel szemben a hazai importért - és különösen igaz ez a nyersanyagimportra - túlnyomó részben dollárral fizetünk - tudhattuk meg Hetényi Gézának, a magyar Külügyminisztérium munkatársának a konferencián elhangzott beszédéből.
Mivel a forint teljesen az euróhoz lett kapcsolva (és az euró árfolyama folyamatosan esett), gyengült a forint, s emiatt jóval nagyobb volt a dollárban, importból beszerzett kőolaj áremelkedése. Hetényi szerint a benzin ára nem véletlenül emelkedett olyan csillagászati magasságokba. Az euró átmeneti erősödése ezt a folyamatot megállította, de az euróárfolyam stabilizációjára még várni kell.