Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kiújult banánháború

Az Egyesült Államok kereskedelmi szankciók bevetésére szánja el magát az Európai Unió ellen, miután a lisszaboni USA-EU csúcstalálkozón nem sikerült megegyezésre jutni a banánháború néven elhíresült kereskedelmi vitával kapcsolatban. Amennyiben a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) jövő heti ülésén sem jutnak dűlőre a vitás kérdésekben, az USA kész büntetővámokat kivetni az unió számos árucikkére.


Immár idültté vált a banánügy az ó- és az új kontinens kap-csolatában. Elcsúsztak a banánhéjon    Fotó: MTI

A több évre visszanyúló vita a két nagy gazdasági tömb között azért robbant ki, mert az EU a szokásosnál nagyobb kereskedelmi kedvezményben részesíti az egykori gyarmat országait, s így a Karib szigetekről származó banánszállítmányok lényegesen olcsóbban érkeznek az ókontinens-re. Ez azonban hátrányba hozza az amerikai kereskedőket. A vita másik sarkpontja az amerikai hormonkezelt hús-, illetve gabonafélék kérdése, mivel az EU nem hajlandó befogadni ezeket a termékeket. Az USA sérelmezi, hogy sem törvény, sem egyértelmű orvosi szakvélemény nem rendelkezik a hormonkezelt termékek egészségre ártalmas voltáról, az unió mégsem járul hozzá a kereskedelmi forgalmazásukhoz.
Az USA már tavaly megelégelte az unió halogató taktikáját, és mintegy félmilliárd dollár értékben büntetővámot vetett ki számos tipikus európai árura, például francia divattermékekre, angol szövetekre vagy olasz sajtokra. A WTO korábban is több alkalommal az amerikai álláspont mellett tett hitet, mégsem rendeződtek a vitás kérdések. A történet folytatása a jövő héten következik…