Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Máltai mintajátszótér állami pénzből

A Máltai Szeretetszolgálat játszótér-projektje minimum száz, minden igényt kielégítő játszótéri objektum felépítését tervezi az országban. Ehhez mintegy 4 milliárd forintra lesz szükség, plusz az évi 500 millióra taksált, költségvetésből finanszírozott üzemeltetési kiadásokra. A játszótereket mindenki ingyenesen használhatja, ugyanakkor az állami költségvetésből épített és fenntartott objektumok gyakorlatilag a szeretetszolgálat tulajdonába kerülnek.

Budapesten, Óbudán a Vihar utcai és a Kerék utcai általános iskola közelében levő játszótér szinte mindig gyerekzsivajtól hangos, ugyanis a világszínvonalú objektum elüt a régi, 15-25 éves, lestrapált „szocreál” típusúaktól. E helyen is ilyen vasszerkezetek álltak. Az újjáépített létesítményen viszont rögtön feltűntek a hangulatos indiánsátrak, a kis méretű röplabdapálya, a pingpongasztalok és a modern mászókák, mászókötelek, amelyek az EU legújabb szabványainak megfelelve kerültek ide. A téren többek között van még babapelenkázó és gyermektoalett, játékkölcsönző és játékszoba. A faliújságon házirend, amely így kezdődik: „A játszótér rendjére a mindenkori máltai munkás felel, ezért kéréseit feltétel nélkül be kell tartani.” A létesítmény biztonságáról a Preventív Védelem őrző-védői gondoskodnak éjjel és nappal.
Az objektummal közvetlenül szemben lévő önkormányzati kispálya - amit dühöngőnek is becéznek a helyiek - kerítésére még nem tellett, és az önkormányzat lapja szerint nem is lehet tudni, mikor tudnak költeni rá: „Először az aszfalt felújítását tervezik, amennyiben jut rá elegendő pénz a költségvetésből. Az igazság azonban az: idén kevés az esély arra, hogy elkezdődhet a felújítás”- nyilatkozta a lapban egy olvasói levélre az illetékes köztisztviselő.
Tarlós István, Óbuda-Békásmegyer polgármestere szerint is nagy a kontraszt. Tarlós lapunknak nyilatkozva azt ígérte, hogy valószínűleg már az ősszel meglesz a „dühöngőre” szánt 5 millió forint. A polgármester egyébként örömmel fogadta a máltaiak kezdeményezését, és évek óta együttműködik velük. Számára az a fontos, hogy a kerület fejlődjön, és az ilyen létesítmények Óbudát gazdagítják - mondta. „Kaszásdűlőn, a Huszti út mentén épül a következő létesítmény, és egy ötödik is tervbe van véve a Római úti lakótelepen. Az idei évben több mint 15 millió forinttal támogatjuk ezt a játszótér-játszóház programot - mondta, majd hozzátette: A lakótelepeken sivár az élet. Szülők és gyerekek élvezik a játszóterek által nyújtott változatosságot, amelyekből az említett program keretein belül Békásmegyeren a Gyűrű, illetve a Zemplényi utcában is épült már két hasonló színvonalú létesítmény.”
Vecsey Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesti Központjának elnökével először azt sikerült tisztáznunk, hogy a Hetek nem azonos a Heti hetessel. Az elnök csak ekkor nyilatkozott, de nagyon szűkszavúan, mert - mint mondta - a program még nincs részleteiben teljesen kidolgozva. Lapunk azonban úgy tudja, hogy a tervek már évek óta léteznek, és „Játszani is engedd”, illetve „Játszva megelőzni” címmel láttak napvilágot. Az első lépésben elkészült objektumok a fővárosban és az ország egyes városaiban (Esztergom, Tatabánya) csak modell-kísérletek voltak a kormány megnyerése céljából. Javaslatuk szerint a finanszírozást egy külön erre a célra szerveződött közalapítvány által koordinálná a kormány, az intézményként működő játszóterek pedig normatív alapon kapnának állami támogatást. „Jelenleg a játszóterek az önkormányzatok költségvetésében a park és közterületek fenntartása cím alá tartoznak. Véleményünk szerint a program játszóterei a gyermek- és ifjúsági intézményi keretek közé kell tartozzanak” - írják a Máltai Szeretetszolgálat tervezetében.
A projektről érdeklődve lapunk megkereste Lakner Zoltánt, a Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkárát, aki azonban nem tudott időt szakítani az interjúra. Lapunknak csupán annyit üzent, hogy a közelmúltban átadott óbudai Kerék utcai játszótér - a projekt legújabb létesítménye - kiemelt objektumnak számít, ahol a játékpedagógusok és a szociális munkások egyaránt a máltaiak alkalmazásában állnak. A politikus megerősítette azt az információnkat, hogy a minisztérium 30 millióval, a harmadik kerületi önkormányzat 6 millióval támogatta az összesen 36 millió forintos beruházást. Így ez a projekt a - felekezeti kötődésű - Máltai Szeretetszolgálatnak nem került semmibe, jóllehet a nevüket viselő játszótér jelentős propagandaértékkel bír, és a szervezet az éves állami támogatás igényléséhez ezt a programot is érvként használhatja fel.