Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

A jó öreg Brooklyn-híd

Miért van az, hogy a Brooklyn-hidat mindenki szereti az Államokban? Vannak sokkal hosszabb, szebb, erőteljesebb hidak is Amerikában, mégis a Brooklyn-híd viszi a pálmát, talán mert speciális helyet tölt be az amerikai történelemben. 1883-as átadása egy új nemzetet is szimbolizált, amely túlélt egy majdnem végzetes polgárháborút, és a híd egy szuperhatalom felnövekedését jelentette. A nagyszabású mérnöki teljesítmény arra szolgált, hogy felhívja Európa figyelmét: valami új van ébredőben az Atlanti-óceán túlsó felén. A hidat 117 éve, 1883. május 24-én avatták fel hatalmas ünnepség közepette, mely ezáltal összekötötte az elszeparált Brooklyn-félszigetet Manhattannel. Az acéldrótokkal felfüggesztett hidat J.A. és W. A. Roebling (apa és fia) építette, s a munkálatok nem voltak komplikációktól mentesek (sztrájk, az acélkábelek elszakadása, betegség). Mégis, az 1867-ben elkezdett építkezés 16 év múlva befejeződött, s New York egyik legnagyobb és legszebb átkelője lett, amely a Park Rowtól (Manhattan) indul, átível az East Riveren, és a Sand Streeten (Brooklyn) ér véget. Az egykor a „világ nyolcadik csodájának” tartott híd alatt tengeri hajók is áthaladhatnak, s feljáróival együtt 2 km hosszú. Jó néhány költőnek, festőnek és fotósnak adott inspirációt, és megörökítették színpadon, filmvásznon, reklámokban egyaránt. (Hetek)


Csodálatos megmenekülés

Egy floridai sofőrnek hajszálon múlt az élete, amikor egy 36 kilogrammos vaslemez repült le az előtte haladó teherautó platójáról. A lemez betörte a személygépkocsi szélvédőjét, ám a sofőr az utolsó pillanatban elrántotta a fejét. A fémdarab végül a hátsó ülésen levő üres gyermekülésben landolt. Yanier Torres nővérét vitte el munkába, és éppen hazafelé tartott a floridai autópályán, amikor észrevette, hogy az előtte közlekedő teherautóról felé zuhan egy nagy darab vaslemez. Torres apró üvegkarcolásokkal megúszta a balesetet. Azonnal megállt autójával, ám a teherautó vezetője - akit a rendőrség keres - mit sem törődve a történtekkel, továbbhajtott. (USA Today)


A britek kedvenc szava

Nagy-Britannia kedvenc szava kerestetik. A megkérdezett hírességekről sok mindent elárul legkedveltebb szavuk. Tony Blair miniszterelnök a szókeresés ügyében nem nyilatkozott, míg Chris Smith, a kulturális tárca vezetője az „együtt” szót választotta, mert ez fejezi ki legjobban az emberi összetartozást. Az oktatási miniszter, Baroness Blackstone a „gomba” szóra voksolt, amit elsőként tudott kimondani kisgyermek korában. Spike Milligan neves komikus legjobban a „hal”-at szereti, mivel vegetáriánus. A szóverseny eredményét szeptember 22-én teszik közzé, amikor megnyitja kapuit a Londoni Nemzetközi Irodalmi Fesztivál. A lakosság által beküldött szavazatokat egy kulturális és nyelvészeti kiadványban fogják a későbbiekben közzétenni. (Reuters)