Vissza a tartalomjegyzékhez


Összehajtva könnyebb

Az összecsukható bicikli még nem divat nálunk, de akik a városi kerékpározás rendszeres gyakorlói, azok közül igen sokan és gyorsan átcsábulnának erre a fajta biciklitípusra, főleg akkor, ha ezek közül egy jobb családból valót, például egy angol Brompton típusút használhatnának.

A feltalálók és újítók idei, májusi nemzetközi seregszemléjén, Budapesten két hazánkfia is bemutatott egy-egy ilyen kísérleti példányt. Az egyik egy nagyobb diplomatatáskányira összehajtható, megerősített lemezvázas konstrukció, a másik szerkezet alapja egy egymásba csúsztatható csőváz volt. Ezek egyike sem teljesen kiforrott konstrukció még, de a konstruktőröket megkérdezve, igen lelkesen sorolták érveiket, hogy miért is gondolták ki, és alkották meg ezeket a biciklimutációkat.
Az angol néven „folding bike”-nak nevezett kétkerekűek legismertebb, és talán nem véletlenül a leginkább vidéken használatos típusa az úgynevezett Csepel Camping kerékpár, amiből talán a legtöbbet adtak el, és használnak ma is az országban. Azt, hogy össze is lehet ezeket hajtani, azt valószínűleg csak a téli sufniba helyezésnél használják ki a tulajdonosok.
Azt a lehetőséget viszont, hogy más tömegközlekedési eszközzel való kombinálással a mindennapi utazásnál is fel lehet használni ezt a járgányt, egyre többen ismerik fel. Sőt, már egyre több modernizált, ráadásul összecsukható rollert is gyártanak ugyanebből a megfontolásból.
Tóth András, akit 1999-ben a European Cyclists’ Federation alelnökének választottak meg, tudományos módszerességgel gyűjti érveit e biciklitípus használhatósága mellett. Az ezzel kapcsolatos, a világhálóra feltett (angol nyelvű) kérdőívét június 5-ig a világon bárki kitöltheti, és az így összegyűjtött tapasztalatok a feldolgozás után közkinccsé fognak válni. Legelőször is az ez évi „Velo Mondial” Kerékpározásügyi Világkonferencián, Amszterdamban, június közepén.
(BringaInfo, kérdőív az interneten: www.protrade.matav.hu/ folders.htm)


Bringával a Tiszáért
Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége kezdeményezése alapján a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, Szolnok város Polgármesteri Hivatala és az Amerikai Kereskedelmi Kamara egy egynapos kerékpártúrát szervez, hogy segítse a Tisza folyó menti élet megújulását, a turizmus újjáélesztését, a helyi munkalehetőségek bővítését. A túra 1000 főre becsült résztvevői közé meghívást kapott a teljes diplomáciai kar, továbbá - ígéret szerint - ott lesznek magyar miniszterek is, ott lesz jó pár taszári NATO-katona meg képviselők, támogatók. De bárki más is csatlakozhat! A túra szervezésébe előzetesen debreceni kerékpáros aktivisták kapcsolódtak be.
Nevezni lehet június 3-án 8.00 órától a szolnoki stadionban (a tiszaligeti futballpályán). Indulás 9.30-kor. Útvonal: Szolnok belváros (rendőrségi biztosítás, lezárás) - Tószeg - Tiszavárkony. A teljes táv körülbelül 40 km. Tószegen azonban (körülbelül 12 kilométer után) vissza lehet fordulni.
Tiszavárkonyban pihenőhelyeket alakítanak ki a szervezők. A visszaúton a szolnoki belvárosi rész kimarad, helyette a 4-es út mentén haladó kerékpárúton vezet az út. Végül az indulási helyre érkezik vissza a csapat.
A Szolnokra utazás egyénileg lehetséges. A szervezők külön kerékpárszállító kocsit rendeltek meg a MÁV-tól, a Budapest Nyugati pu.-Szolnok járatra (indul: 6.25-kor), és vissza, a Szolnokról 19.25-kor Budapestre induló vonatra.
(Információ: Tisza Alapítvány zöld száma: 06(80)200-143)