Vissza a tartalomjegyzékhez

Csíz Petra
Schumacher első hazai diadala

Michael Schumacher és a Ferrari csapat tökéletes versenynapot tudhat maga mögött. Schumacher az esőáztatta Európai Nagydíjon, a Nürburgringen, nehéz feltételek mellett 13 másodpercet vert rá a rivális McLaren csapatra és Mika Häkkinenre, és megszerezte pályafutása 39. nagydíj-győzelmét és első hazai győzelmét a Ferrarival.


Schumacher a harmadikként végzett Coulthardot vigasztalja    Fotó: Amber PR

„Tudtam, hogy elég erős autóm van ahhoz, hogy nyerni tudjak és azt is tudtam, hogy meg kell küzdenem a győzelemért. - nyilatkozta Michael. - Minden tökéletesen ment és az autó is remek volt. Nagyszerű érzés volt itt nyerni az elmúlt két versenyen megélt nehézségek után” - tette hozzá.
A verseny izgalmasan kezdődött, ami Mika Häkkinennek volt köszönhető. Elmondása szerint tökéletesen rajtolt el, és átvette a vezetést, miközben hátsó kerekével végigszántott Schumacher első kerekén, amint megpróbálta megvédeni frissen megszerzett első helyét a lassan startoló Coulthardtól.
Schumacher rátapadt Häkkinenre a következő 10 körben, amikor is elkezdett esni az eső, és ezzel Schumachernek lehetősége nyílt arra, hogy átvegye a vezetést. „Azt hittem, gondban leszek majd, mivel a versenyre keményebb gumikat választottam, de teljesen meglepődtem, amikor utol tudtam érni Mikát és könynyen el tudtam menni mellette a sikánban” - magyarázta.
Amint az eső jobban rákezdett, a versenyzés veszélyesebbé vált az éllovasok számára, akik kénytelenek voltak bemenni a bokszba esőgumikért. Schumachernek sikerült az élre viszszajönnie Coulthard elé, aki később elmondta, hogy problémái voltak az autójával, amit épphogy meg tudott tartani a célegyenesben.
Az eső pedig csak esett és esett. Schumacher második bokszbeállása során, 30 körrel a verseny vége előtt friss gumikat rakatott fel, és teletankolták autóját, amivel terveinek megfelelően ki is húzta a finisig.
„Egy kicsit aggódtam, hogy nagyon lestrapálom a gumikat. A verseny vége felé elég nehéz volt vezetni az autót és néhányszor kormányozhatatlanná vált a csúszós pályán” - mondta Schumacher, de sikerült megtartania előnyét annak ellenére, hogy Häkkinen kevesebb, mint 10 másodpercnyire csökkentette a köztük lévő távolságot. Közben megkezdték a sereghajtók, s így a harmadik helyen álló McLarenes Coulthard lekörözését is.
Rubens Barrichello úgy tűnt, megszerzi a Ferrari számára a harmadik helyezést, de harmadik bokszbeállása, mellyel egy kis időt akart nyerni, nem jött be. Mindössze 1,5 másodperccel volt lemaradva Coulthard mögött, mégsem tudott felkerülni Schumacher mellé a dobogóra.
Giancarlo Fisichella lett az ötödik a Benettonnal. Az olasz pilóta örülhet, hogy sikerült célba érnie, azután, hogy a Jordanos Jarno Trulli nekiment, aki később kénytelen volt kiállni törött felfüggesztésével. A verseny nagy meglepetése az Arrowsos Pedro de la Rosa volt. Nagyszerűen rajtolt el és a kilencedik helyen versenyzett, mígnem a hatodik helyen futott célba, pályafutása első pontját megszerezve.
Rossz napja volt a Jordan csapatnak. Miután az első körben elvesztették Trullit, Frentzen is leparkolta autóját a harmadik körben, mivel felrobbant a motorja. A nehéz körülmények ellenére 27 körnek kellett eltelnie, mire újabb autó kiesett. Ezúttal Mika Salo esett ki, mikor Sauberjének kardántengelye eltört, autója kicsúszott a pályáról.
Két körrel később nagy harc folyt a hetedik helyért Irvine, Verstappen és Ralf Schumacher között. Ez a harc is hamar eldőlt, amikor Verstappen nekiment Irvine-nak, aki megpróbált a pályán maradni, de kicsúszott, magával rántva Ralf Schumachert is. Irvine vissza tudott menni a pályára, de néhány körrel később kicsúszott, mikor Jaguárjának előzőleg megtört hátsó szárnya lerepült. Verstappen folytatta a versenyzést, de elszúrta, amikor saját hibájából kicsúszott és sikerült Arrows-zát két kerekétől megfosztania.
Mindkét BAR-Honda kiesett motorhibával, miközben Alexander Wurz két kiesésért volt felelős, mert előzés közben belerohant a tavalyi győztes Johnny Herbert Jaguárjába. Schuma-cher az idei hat versenyen elért négy győzelmével 18 pontnyi előnyre tett szert Mika Häkkinennel szemben a következő, a Monaco Nagydíj előtt. „Erről csak reménykedhettem az év elején” - így Schumacher. „Monacóban az elmúlt években jó eredményeim voltak, remélem idén is így lesz.” (Amber PR)